BRUSSEL -- De VKG zorgt binnenkort voor een Belgische primeur met de lancering van een eigen bevek. Het beleggingsfonds zal vooral verkocht worden aan institutionele klanten uit de zorgsector.

De VKG heeft een aanvraag lopen voor de vergunning van een eigen bevek (beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal). Directievoorzitter Karel Stroobants verwacht dat de licentie de komende weken wordt afgeleverd. Het zou dan de eerste keer zijn dat een vzw -- want dat is de VKG -- in ons land zo'n beleggingsproduct lanceert. Later op het jaar komt er normaal gezien ook een verzekeringsproduct (Tak-23) op de markt.

Inhoudelijk wordt de bevek een afspiegeling van de beleggingsportefeuille van de VKG, met verschillende compartimenten die overeenkomen met de activa-klassen waarin het pensioenfonds belegt. Een belangrijk verschil met het ,,echte'' pensioenfonds is natuurlijk dat beursstijgingen en -dalingen volledig doorgerekend worden naar de belegger -- er is geen sprake van een gewaarborgd minimumrendement. ,,Het fonds is voornamelijk bestemd voor kleinere instellingen uit de zorgverleningssector'', zegt Stroobants. ,,Daarnaast richten we ons ook tot het privé-cliënteel dat, bovenop zijn pensioenrekening, geld wil beleggen.'' Het VKG rekent onder meer op het Internet om het fonds aan de man te brengen.