BRUSSEL (belga) -- Danone sluit LU General Biscuits in Beveren. De fabriek in Herentals zal een deel van de productie overnemen, en breidt haar capaciteit uit van 56.000 ton naar 86.000 ton per jaar. De helft van de 412 werknemers in Beveren kan aan de slag in Herentals. Dat maakte Danone gisteren bekend op een Europese ondernemingsraad in Genève.

Hoewel de sluiting niet echt een verrassing is, kwam de mededeling in Beveren toch hard aan. Eergisteren nog ontvingen de werknemers een premie van 4.000 frank netto ,,voor de goede resultaten van de groep''. Maar de specifiek koekjesactiviteiten zijn volgens Danone onvoldoende rendabel.

Ook in Calais en Evry (Frankrijk), in Gyor (Hongarije), in Locate (Italië) en in Dordrecht (Nederland) sluit Danone een koekjesfabriek. De overblijvende fabrieken specialiseren zich in één bepaald product.

Het voedingsconcern wil de sociale gevolgen van de herstructurering tot een minimum beperken. Danone beklemtoonde dat ,,geen enkele werknemer zal worden ontslagen zonder over voldoende tijd te beschikken om de nodige acties te hebben ondernomen om een nieuwe activiteit of persoonlijk project uit te werken'', aldus de mededeling.

Per werknemer zou een individueel begeleidingsplan worden uitgewerkt en het geheel van de operatie zou in de gaten worden gehouden door een opvolgingscommissie, waarin de sociale partners zetelen.

De koekjesdivisie van Danone telt 36 fabrieken over 13 landen. Er werken 15.000 mensen. De Europese productiecapaciteit bedraagt 1,4 miljoen ton. Met de donderdag aangekondigde herstructurering zullen rechtstreeks zo'n 1.950 jobs verdwijnen, die gedeeltelijk kunnen opgevangen worden door jobcreatie in andere sites.

Vijf sites met grote productiecapaciteit zullen nog verder worden uitgebreid. Zowel het productievolume als het aantal effectieven zal er ,,aanzienlijk'' toenemen. Het betreft hier onder meer de fabrieken in Cestas en La Haye Fouassière (Frankrijk), in Capriata (Italië), in Szekesfehervar (Hongarije) en Herentals in België. In die laatste komen er 225 jobs bij.

Voor twintig andere middelgrote koekjesfabrieken zal de herstructurering geen gevolgen hebben, aldus de mededeling. Ze kunnen hun productie voortzetten, ofwel omdat ze aan de lokale marktbehoefte beantwoorden, of omdat ze van zeer specifieke technologieën gebruik maken.

Nog eens vijf sites worden gereorganiseerd: het aantal werknemers wordt er afgeslankt ,,om de competitiviteit te herstellen''. Hier gaat het om Aintree en Wigston (Groot-Brittannië) en Tallaght (Ierland).

Zes bedrijven sluiten de deuren, waaronder die van Beveren.

De hele operatie moet leiden tot een vermindering van de industriële kosten met 16 procent en een verhoging van de gebruikscapaciteit van de productielijnen met 14 procent. In juni 2004 zou de herstructurering moeten afgelopen zijn.