Marks & Spencer
©rr
BRUSSEL -- Twee Europese multinationals, de winkelketen Marks & Spencer (M&S) en de voedingsgigant Danone, zetten de botte bijl in hun organisatie. Bij de twee bedrijven sneuvelen opgeteld 7.000 banen. Ook België wordt hard geraakt.

Bij M&S België verliezen 315 mensen hun baan, het voltallige personeel van de keten, in de koekjesfabriek van Danone in Beveren gaat het om een netto-verlies van 200 jobs.

Bij M&S komt het bericht als een verrassing. Hoewel er vorige week al sprake was van enkele sluitingen, maakte Luc Van de Velde, de Belgische voorzitter van het bedrijf, gisteren de sluiting van alle ,,continentale'' vestigingen bekend. Het gaat om 38 winkels, waarvan 4 in België.

De Europese liquidatie en de sluiting van het postorderbedrijf van de groep kosten ruim 4.400 mensen hun baan. Daarnaast wil M&S twee winstgevende Amerikaanse bedrijven verkopen. De reorganisatie, die tot 20 miljard frank zal kosten, komt er na aanhoudende ontgoochelende resultaten. Van de Velde beloofde 2 miljard pond terug te storten aan de aandeelhouders. De koers van het aandeel veerde op met 7 procent.

De Belgische tak van M&S is al jaren verlieslatend. In 2000 werd een verlies geboekt van 211 miljoen frank, voor belastingen.

Ook bij Danone was de reorganisatie verwacht. Zes Europese koekjesfabrieken sluiten hun deuren. Al kwam het bericht in Beveren nog hard aan. De 412 werknemers van de betrokken vestiging hadden vorige week nog een winstpremie gekregen. De helft van hen kan echter terecht bij de koekjesfabriek van Herentals.