Games Workshop, het Britse bedrijf dat de licentie bezit om spelletjes te verkopen die gebaseerd zijn op de Tolkien-trilogie In de ban van de ring, heeft in de eerste helft van zijn boekjaar (tot 2 december) een winststijging geboekt van 48 procent, tot 3,8 miljoen pond (6,2 miljoen euro) of 12,2 pence per aandeel.

Van alle middelgrote en grote West-Europese aandelen (minstens 100 miljoen euro beurskapitalisatie) zette Games Workshop in 2001 de beste prestatie neer (een return van 305 procent). Dit jaar verloor het aandeel wat terrein, maar de sterke resultaten van gisteren duwden het ruim 5 procent omhoog.

De halfjaaromzet van het bedrijf nam met 21 procent toe tot 52 miljoen pond (85 miljoen euro). De zaken gaan ,,beangstigend goed'', zei gedelegeerd bestuurder Tom Kirby gisteren. Volgens hem ziet de toekomst er rooskleurig uit dankzij de lancering afgelopen november van het nieuwe spel Lord of the Rings. ,,Het is de eerste keer dat we een product onder licentie verkopen, en we doen het alleen omdat het om Lord of the Rings gaat. Als ik dit niet had gedaan, zou mijn personeel me vermoord hebben.''

Games Workshop lijkt zich nu helemaal hersteld te hebben van het hestructureringsprogramma dat volgde op een winstwaarschuwing in 2000. Enkele kostenbesparingen zullen naar verwachting 2 miljoen pond (3,3 miljoen euro) per jaar opleveren. Ondanks de inkoop van 5,6 miljoen pond (9,2 miljoen euro) aan eigen aandelen blijft ook de cashflow positief. In een mededeling liet het bedrijf verstaan dat er met de binnenstromende cash op middellange termijn nog meer aandelen kunnen worden gekocht. De aandeelhouders krijgen ook een interimdividend van 4,15 pence per aandeel, 10 procent meer dan een jaar geleden.

Games Workshop kwam eind 1994 naar de beurs tegen 115 pence per aandeel. Na een bijna-vervijfvoudiging van die koers is het bedrijf vandaag 164 miljoen pond (269 miljoen euro) waard.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in