Zowel Toshiba als Fujitsu hebben gisteren hun verliesvoorspelling voor het huidige boekjaar vergroot en hun verwachtingen over de verkoop van pc's neerwaarts bijgesteld.

Toshiba, na Intel de belangrijkste chipfabrikant ter wereld, liet weten dat het verlies in het boekjaar tot 31 maart wellicht een recordhoogte zal bereiken van 260 miljard yen (2,3 miljard euro), bijna drie keer meer dan de winst van vorig boekjaar.

Fujitsu, de derde grootste maker van geheugenchips voor gsm's, verwacht eveneens een recordverlies van 380 miljard yen (ongeveer 3,4 miljard euro), bijna een kwart meer dan het bedrijf in oktober nog voorspelde.

Beide Japanse groepen zitten tussen hamer en aambeeld: de prijzen voor halfgeleiders zitten op de glijbaan, terwijl ook de verkoop van pc's, gsm's en andere elektronica onder druk staat. Ze verkopen dus minder én tegen lagere prijzen.

Analisten hekelen intussen dat de Japanse chipmakers, die ooit de markt voor geheugenchips domineerden, nauwelijks werk maken van afslankingen, outsourcing en reorganisaties zoals hun collega's in de VS en Europa. Toshiba herhaalde dat er tegen 2004 18.000 jobs op de tocht staan, of 10 procent van het personeel. Fujitsu wil 21.900 mensen of 12 procent van het totaal afdanken.

De beurs vraagt meer én snellere afvloeiingen, vooral in het licht van de zwakke verkoopvooruitzichten. Toshiba verlaagde zijn omzetverwachting van 5,46 tot 5,36 biljoen yen, Fujitsu deed er 4 procent af tot 5 biljoen yen.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in