HOUSTON (ap, reuters) -- Het failliete energiebedrijf Enron heeft dinsdag reorganisatie-expert Stephen Cooper aangesteld om leiding te geven aan het bedrijf tijdens de faillissementsprocedure. Cooper fungeerde eerder als puinruimer bij onder andere filmfabrikant Polaroid en de Pegasus Gold Corp. Stephen Cooper volgt Kenneth Lay op die vorige week opstapte.

Kenneth Lay nam ontslag onder druk van de schuldeisers die door het faillissement van Enron hun geld dreigen kwijt te spelen. Maar hij vertrekt niet met lege handen. Volgens zijn contract heeft hij de komende drie jaar recht op een vergoeding die overeenstemt met zijn loon in 2000, het beste jaar van Enron: een salaris van 1,3 miljoen dollar en een bonus van 7 miljoen. Lay komt dus weg met 24,9 miljoen dollar, tenzij de faillissementsrechter daar nog een stokje voor steekt.

Meer dan 400 huidige en voormalige medewerkers van Enron hebben maandag een proces aangespannen tegen het bedrijf en tegen bedrijfsrevisor Arthur Andersen in de hoop hun verloren pensioengeld terug te krijgen. Enron spoorde medewerkers jarenlang aan in het bedrijf te beleggen als appeltje voor de dorst. Door het faillissement zijn de aandelen echter waardeloos geworden. Enron, dat hoopt te worden overgenomen door een ander bedrijf, heeft na de faillissementsaanvraag op 2 december 4.500 mensen op straat gezet.

Het ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek naar Enron en Arthur Andersen begonnen. Daarnaast wordt het schandaal onderzocht door elf commissies in het Congres.

De Amerikaanse president George Bush weigert intussen de namen te noemen van functionarissen van elektriciteitsmaatschappijen met wie het Witte Huis van gedachten heeft gewisseld over het energiebeleid. Met zijn weigering gaat de president de confrontatie aan met het Congres, dat de onderste steen boven wil hebben in het schandaal rond de failliete energiereus Enron. Enron was een van de grotere geldschieters van de verkiezingscampagne van Bush in 2000.

Vice-president Dick Cheney, die vorig jaar sprak met vertegenwoordigers van energiebedrijven waaronder Enron, zei in het weekeinde al dat hij geen namen zal noemen. Bush zwijgt eveneens, vanuit het principe dat hij als president het recht heeft de inhoud van politiek beraad voor zichzelf te houden. Alleen als adviseurs ervan uit kunnen gaan dat het Witte Huis niet uit de school klapt, kan een president de meningen inventariseren waaruit hij zijn beleid moet destilleren, zei Bush maandag. Bush en Cheney vertrouwen er op dat de rechter hun zwijgrecht eventueel zal beschermen.

Vertegenwoordigers van Enron hadden vorig jaar zes ontmoetingen met Cheney of diens medewerkers. Enron, het op zes na grootste bedrijf van de VS, verkeerde toen al in grote problemen en moest in december het faillissement aanvragen.

In drie opiniepeilingen waarvan de uitkomsten maandag werden gepubliceerd zegt een meerderheid van de ondervraagden te geloven dat leden van de regering-Bush liegen of iets verbergen als ze over Enron spreken. Een meerderheid zegt ook dat regeringsfunctionarissen eerder de noodklok hadden moeten luiden als ze in een vroeg stadium hebben geweten van de nood waarin Enron verkeerde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in