BRUGGE (belga) -- Staatssecretaris Olivier Deleuze heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een eerste windturbinepark voor de Vlaamse kust. De staatssecretaris voor Energiebeleid kende het bedrijf C-power een domeinconcessie toe voor de bouw en exploitatie van een windturbinepark op de Wenduinebank. Burgemeester Ivan Cattrysse van De Haan is niet te spreken over de toekenning van de concessie.

De Wenduinebank ligt op zo'n zes kilometer voor de kust. Er mogen vijftig windturbines worden gebouwd met een totaal vermogen van 115 megawatt. De concessie heeft een duur van twintig jaar. Daarna moeten de molens worden verwijderd. Het windturbinepark op de Wenduinebank zal jaarlijks tot 350 gigawatt/uur elektriciteit opwekken. Dat komt neer op de energiebehoefte van meer dan 100.000 gezinnen.

De beslissing van Deleuze betreft enkel de technische, economische en financiële aspecten van het project van C-power. De beslissing werd volgens het kabinet van de staatssecretaris genomen na vaststelling van diverse veiligheidsvoorwaarden. Die werden uitgewerkt in samenspraak met de scheepvaartpolitie.

Voor de ontmanteling van het windturbinepark over twintig jaar zou er ook geen probleem zijn. Daarvoor is een provisieovereenkomst van 20 miljoen euro afgesproken. De oppervlakte van de domeinconcessie werd volgens de staatssecretaris tot een minimum herleid. Het domein meet 16,506 vierkante kilometer.

C-power kan met deze toekenning echter nog niet beginnen bouwen. Het van kracht worden van de toekenning hangt af van de goedkeuring van de milieueffectenbeoordeling door minister Magda Aelvoet van Leefmilieu. Aelvoet zal ten laatste op 4 augustus een beslissing nemen.

De beslissing van Deleuze stuit inmiddels al wel op protest van Ivan Cattrysse, de burgemeester van De Haan. Hij is niet gekant tegen de windturbines op zich, wel tegen het feit dat ze van overal op het strand zichtbaar zullen zijn. Bovendien is Cattrysse verbolgen over de manier waarop de concessie is toegekend: ,,Er is ons altijd gezegd dat ook wij bij het debat over de komst van windenergie op zee zouden worden betrokken. Dat was niet het geval. Waar zitten nu al die mannen die hun mond vol hebben van inspraak en informatie?''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in