belga
BRUSSEL -- De Waregemse textielgroep Sofitex (Sofinal-Cotesa) vraagt de banken om hun koelbloedigheid te bewaren nu de Kortrijkse handelsrechtbank het gerechtelijk akkoord van de voeringwever ingetrokken heeft.

De Kortrijkse handelsrechtbank heeft het lopend gerechtelijk akkoord van Sofitex geannuleerd omdat een aantal cijfers van de groep te ver onder het oorspronkelijk plan liggen. Met name het grondstoffenverbruik is veel belangrijker dan vorig jaar bij de aanvraag van het gerechtelijk akkoord is opgegeven.

De beslissing van de rechtbank stuitte gisteren op onbegrip. Sofitex zei dat het aangepaste plan voorzag in winst in de tweede jaarhelft. ,,We hebben de afgelopen maanden last gehad van de conjunctuur. Daartegenover staat dat de desinvestering meer geld in het laatje brengt dan vooropgesteld'', zei een betrokkene.

Sofitex reageerde gisteren teleurgesteld. Het vonnis van de rechtbank komt er nadat de commissarissen inzake opschorting aan de alarmbel hadden getrokken. Die commissarissen kregen ondertussen een aangepast herstelplan waarvan ze zeggen er in te geloven. ,,Dat de rechtbank dan toch beslist om het gerechtelijk akkoord in te trekken, is bijzonder jammer. Je kunt niet van een ziek bedrijf verwachten dat het in enkele maanden opnieuw kerngezond is. We kunnen aantonen dat we opnieuw rendabel worden, alleen duurt dat in de huidige conjunctuur iets langer.''

Sofitex is nu zonder bescherming van zijn schuldeisers en is beducht voor de reactie van de banken. Die hebben het bedrijf in het verleden de wacht aangezegd. De top van Sofitex probeert de banken te overtuigen voorlopig niets te doen en het bedrijf te laten voortwerken. Of dat gaat lukken, is onzeker. Vanochtend beraadt de raad van bestuur van Sofitex zich over zijn opties.