BRUSSEL -- Kwaliteitspapier? Neen, dank u! Geef mij maar rendement. De bloedige aanslagen in Turkije, die de markten midden vorige week eerst verlamden en vervolgens een middelpuntzoekende kracht op gang brachten die de beleggers richting risicoloos papier stuurden, waren de jongste dagen al niet meer dan een verre herinnering. Risico was weer in als nooit tevoren.

Voor overheidsobligaties of papier van internationale instellingen die een toprating genieten, zijn er altijd wel kopers, maar toch duidelijk minder dan we de voorbije jaren gewend waren geraakt.

Dat bleek afgelopen week weer uit de evolutie van de officiële langetermijnrente. Van 4,32 tot 4,44 procent in Europa, van 4,16 naar 4,31 procent in de Verenigde Staten. Dalende koersen overal en dat wijst uiteraard op een tanende belangstelling.

Maar de bedrijfsobligaties vormen steeds meer een wereld op zich. Voor de lening van Solvay bijvoorbeeld, werd bijna twee keer zoveel papier gevraagd als er wordt aangeboden. En dus was de lening niet alleen prompt uitverkocht, maar wordt ze nu al verhandeld tegen 99,46 procent van de nominale waarde en zelfs nog iets meer.

Op economisch vlak kwamen er afgelopen week beresterke cijfers uit de Verenigde Staten, terwijl Europa zich niet helemaal onbetuigd liet. Vooral in Duitsland en Frankrijk groeit het vertrouwen onder consumenten en producenten dat het einde van de tunnel in zicht is.

De komende weken valt de markt allicht stil. De pijpleiding met nieuwe emissies raakt leeg en voor de enkele leningen die in voorbereiding zijn, wordt de lancering pas begin volgend jaar gepland.

Analisten van ING verwachten na de feestdagen een kleine explosie van emissies. Veel bedrijven verwachten een verdere rentestijging en willen daarom nog snel de contanten ophalen die ze nodig hebben als de economie echt herleeft.

En langs de kant van de beleggers is er nog steeds veel vraag van beleggers die de stap naar de aandelenmarkt (nog) niet deden, maar wel meer rendement zoeken dan wat ze op staatsleningen en aanverwant papier kunnen krijgen. (lc)