De dure euro -- die voor het eerst door de 1,20 dollar-grens is gegaan -- maakte de Europese aandelen vrijdag minder aantrekkelijk, waardoor de beurzen in Europa lager gingen. Op Wall Street was de stemming beter.

In Azië groeide in de afgelopen dagen opnieuw twijfel over de opleving van de economische conjunctuur. NEC Electronics maakte een duik nadat een overheidsrapport had aangetoond dat de industriële productie in Japan in de maand oktober minder is gestegen dan vooraf verwacht.

Met als resultaat dat de Japanse aandelen, verzameld in de Topix index, voor de gehele maand november omlaag gingen in waarde, met 4,2 %. En dat voor het eerst in acht maanden, sinds maart. De Nikkei 225 index verloor in november slechts 0,6 %.

In Europa was de stemming bedrukt als gevolg van de sterke koers van de eenheidsmunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De dure euro doet beleggers vrezen voor lagere rendementen bij bedrijven die sterk afhankelijk zijn van export naar de VS. Bayer en DaimlerChrysler, respectievelijk voor een derde en de helft gericht op de Amerikaanse markt, verloren ruim 0,8 %. Een vijfde van alle Europese export gaat naar de VS.

De Dow Jones Euro Stoxx 50 Index ging vrijdag licht omlaag, zoals bijna alle andere Europese beursindexen. Toch bleef de achteruitgang overal beperkt en lieten de noteringen over de gehele maand november een lichte winst zien.

In Brussel kon de Bel-20 bij een kalme handel het verlies beperken tot 0,25 %. De index sloot de week af op 2.168,32 punten.

De financiële aandelen eindigden verdeeld: Dexia (13,29) werd 2,15 % duurder, terwijl er koersverliezen werden opgetekend van 1,22 en 0,14 % voor Fortis (15,41) en KBC (36,50).

Umicore (55,70) en Deceuninck (25,50) gingen 1,4 en 2,2 % lager in het gezelschap van UCB (26,72) dat 0,9 % verloor bij een drukke handel. Delhaize (40,35) sloot 0,6 % in het rood af, terwijl Kinepolis (15,00) zelfs 3,2 % lager dook.

In Amerika overheersten vrijdag positieve berichten over de conjunctuur. De aandelen op Wall Street boekten voor het eerst in een maand weer een weekwinst, na goede overheidscijfers over de Amerikaanse economie in het derde kwartaal en over het stijgende consumentenvertrouwen. De Standard & Poors 500 won afgelopen week 2,2 %, de Dow Jones Industrial 1,6 % en de technologiewaarden op Nasdaq zelfs 3,5 %.