©ap
NEW YORK (reuters, bloomberg) -- De dollar is gisteren gezakt tot zijn laagste niveau sinds de invoering van de euro. Voor het eerst moest voor een euro meer dan 1,20 dollar worden neergeteld. In de loop van de dag werd een niveau van 1,2018 bereikt. Dat was ruim een eurocent meer dan de slotkoers donderdagavond, die 1,1908 dollar bedroeg.

Analisten denken dat de dollar nog verder kan verzwakken. Ze stellen nog voor het einde van dit jaar een koers van 1,23 dollar per euro in het vooruitzicht. De dollar verliest al wekenlang waarde ten opzichte van de euro. Dit jaar is de koers al met 13 procent gedaald.

De snelle daling van gisteren had te maken met een aantal factoren. In Berlijn zei een woordvoerster van de Duitse minister van Economische Zaken dat de koers weliswaar nauwkeurig in de gaten moet worden gehouden, maar dat er verder geen reden tot ongerustheid is.

De markten interpreteerden dat als een signaal om dollars te verkopen. Ook de lage volumes speelden een rol. Door het verlengde weekend rond Thanksgiving Day was er minder handel, wat de volatiliteit verhoogde. Ten slotte waren er ook geruchten dat speculanten als Warren Buffett en George Soros de koers naar beneden joegen.

Structureel speelt het omvangrijke Amerikaanse tekort op de lopende rekening in het nadeel van de dollar. De Verenigde Staten hebben dagelijks ongeveer 1,5 miljard dollar aan vreemde valuta nodig om hun aankopen te financieren.

Opmerkelijk is dat de dollar zijn laagste koers bereikt in de week dat de Europese Unie besloten heeft de afspraken over het stabiliteitspact niet langer na te leven. Dat stabiliteitspact heeft de bedoeling de koers van de euro te stabiliseren. Maar de vrees dat de gebeurtenissen de sterkte van de Europese eenheidsmunt zouden aantasten, is dus niet gegrond gebleken.