BRUSSEL -- De Amerikaanse beurs Nasdaq heeft dan wel een punt gezet achter haar Europese activiteiten, maar er blijft uitzicht op een beursplatform voor Europese groeibedrijven. Jos Peeters, de man die mee aan de wieg stond van Easdaq, de voorloper van Nasdaq Europe, pikt de draad weer op.

Coup de théatre vrijdagmiddag op de buitengewone algemene vergadering (BAV) van Nasdaq Europe, waar volgens de officiële agenda zou gestemd worden over de vereffening van de vennootschap. De Amerikaanse beurs Nasdaq, eigenaar van 63 % van de aandelen, maakte bekend dat ze haar pakket verkocht had aan de Vlaming Jos Peeters, directeur van het Leuvense durfkapitaalfonds Capricorn Venture Partners. Meteen verdween de noodzaak om de vennootschap te liquideren.

Peeters had eerder deze week gezegd dat er bij zijn weten geen kandidaat-kopers waren opgedaagd voor de technologische activa van de beurs. Formeel had hij gelijk -- hij neemt immers de vennootschap zelf over -- maar het is wel degelijk de technologie die hem interesseert. Meer bepaald het tradingsysteem SuperMontage, dat volgens kenners een bijzonder waardevol systeem is. ,,Mijn bedoeling is om met een klein team die technologie up to date te houden en later in licentie te geven aan geïnteresseerde partijen'', zei Peeters gisteravond in een reactie. Hij heeft ,,positieve indicaties'' dat die interesse bestaat. Waarnemers noemen als mogelijke kandidaten daarvoor Oost-Europese beurzen, grote banken of durfkapitalisten.

Maar ook Nasdaq zelf is een van de partijen waarmee Peeters nog aan tafel gaat zitten. De Amerikanen bleken niet langer bereid om nog geld te pompen in een verlieslatende beurs, maar houden misschien toch nog een voet tussen de deur in Europa. Ze kennen als geen ander de kwaliteiten van een beurssysteem dat in hun opdracht werd ontwikkeld. Nasdaq zou binnen de twee maanden een beslissing nemen.

Op termijn is Peeters zelfs van plan om opnieuw met een beurs voor groeibedrijven te beginnen. ,,Daarvoor moeten we eerst een nieuwe licentie aanvragen en wachten tot het klimaat voor de technologiebedrijven weer positief is'', zegt hij. De financier denkt dat een opvolger van Nasdaq Europe binnen een á twee jaar een feit kan zijn. ,,Ik heb de voorbije weken al met een aantal vrienden gesproken. Daar zaten heel wat spontane kandidaat-bestuurders en -beleggers bij'', lacht hij.

,,Fundamenteel is iedereen ervan overtuigd dat zo'n beurs nodig is, voor bedrijven die de stap willen doen van een beurskapitalisatie van 50 naar pakweg 150 á 200 miljoen euro. Die hebben nu geen platform meer in Europa.'' Dat de nieuwe beurs Belgisch zal zijn, is voor Peeters geen voorwaarde, maar ,,de Belgische overheid is altijd zeer constructief geweest'', zegt hij.

Ook over de naam is nog niet echt nagedacht, ,,al heb ik wel een sterke emotionele band met de naam Easdaq.''

In eerste instantie gaat de Leuvense financier evenwel met de andere aandeelhouders praten. Het gaat vooral om twee grote investeringsbanken die zowat een derde van het kapitaal bezitten, en die wellicht willen uitstappen. ,,Daarnaast zijn er meer dan 100 kleinere aandeelhouders die nog overblijven uit de Easdaq-periode. Ik wil iedereen een bod doen.''

Opvallend is alvast dat Peeters de overname in eigen naam doet en niet via een fonds. Het is de vraag wie hij nog mee aan boord van zijn project hoopt te krijgen. Mogelijk stemt de bevriende Leuvense zakenman Jan Callewaert ermee in om zijn schuldenclaim om te zetten in aandelen. Ook andere aandeelhouders en/of schuldeisers van het eerste uur hebben wellicht interesse om het avontuur opnieuw aan te gaan.