Fabricom snoeit in personeelsbestand: Bij Fabricom, een dochter van Tractebel, sneuvelen een honderdtal banen. Dat is een gevolg van de slechte conjunctuur, die druk zet op de verkoopprijzen en op de winstmarges, laat het bedrijf weten. De maatregelen die daartegen genomen worden, hebben een impact op de tewerkstelling voor een honderdtal medewerkers.
Fabricom is een verzameling van vooral Belgische, Nederlandse en Franse bedrijven die zich toeleggen op het ontwerpen, de constructie en het onderhoud van elektrische en mechanische installaties. Er werken 40.000 mensen, van wie meer dan 6.000 in België.


Omega Pharma tweede op lijst snelste groeiers: De Belgische bedrijven Omega Pharma, uit Nazareth, en Eurofins Scientific, uit Kraainem, staan respectievelijk tweede en derde op de Europe's 500 , een rangschikking van de vijfhonderd Europese bedrijven die in de afgelopen vijf jaar het meeste bijkomende werkgelegenheid hebben gecreëerd in Europa. Op nummer één staat het Nederlandse dienstenbedrijf Flex Group Nederland.
Tussen januari 1998 en december 2002 groeide het aantal werknemers van Omega Pharma van 48 naar 2.127. Het personeelsbestand van Eurofins Scientific ging van 90 naar 2.076. ,,Er gaat geen week voorbij zonder dat we nieuwe medewerkers aannemen, en dat zal zo doorgaan in 2004'', benadrukte gedelegeerd bestuurder Marc Coucke van Omega Pharma vrijdag, bij de bekendmaking van de rangschikking.

De lijst bevat in totaal negen Belgische bedrijven, met in de top-100 ook nog een prominente plaats voor Melexis (20) en Aliplast (29).


Brandstof goedkoper: Diesel en stookolie worden vandaag goedkoper. De prijsdaling is volgens de federale overheidsdienst Energie het gevolg van de dalende noteringen van de olieproducten op de internationale markten.
De nieuwe maximumprijs (btw inbegrepen) voor diesel wordt 0,765 euro per liter (min 0,017) en voor half-zware stookolie 260,6 euro bij een levering van 1.000 liter (min 12 euro).


Inflatie stijgt in eurozone: De inflatie in de twaalf landen van de eurozone is in de maand november gestegen tot 2,2 procent, in vergelijking met een inflatiecijfer van 2,0 procent in oktober. Dit blijkt uit een schatting door de Europese Commissie. Andere cijfers van de Commissie tonen aan dat zowel bedrijven als consumenten steeds meer vertrouwen hebben in de economische ontwikkeling. In november steeg het vertrouwen meer dan in alle voorgaande maanden.

Duits parlement keurt budget goed: Het Duitse parlement heeft de ontwerpbegroting voor 2004 van de regering-Schröder goedgekeurd. Het Duitse budget voor volgend jaar gaat tegen de richtlijnen van het Europees Stabilitietspact uit van een tekort van 29,3 miljard euro of 3,5% van het Duitse bbp. Vorig jaar was er ook al een begrotingstekort van 3,5% en dit jaar naar verwachting zelfs van 4,2%, of een record van 43,4 miljard euro.
De Duitse parlementsleden volgden de redenering van het socialistische kabinet dat de budgettaire regels in tijden van economische crisis los moeten geïnterpreteerd worden.


Arcelor kan Sigma redden: Er bestaat een kans dat verfproducent Sigma Coatings zijn hoofdactiviteit in de vestiging van Manage, de productie van verf, kan voortzetten. De redding zou kunnen komen van het staalbedrijf Arcelor, de grootste klant van Sigma Coatings. De Waalse minister van Economie, Serge Kubla, had vrijdagnamiddag een ontmoeting met de directie van Sigma Coatings om te bespreken of een andere bedrijf eventueel redding kan bieden. Een van de sporen was het behoud van de verfproductie door samenwerking met Arcelor. De Waalse minister zal maandag opnieuw een bezoek brengen aan het bedrijf.