CONDOMI: Condoomfabrikant bijna failliet - DAIMLERCHRYSLER: Rechtszaak over fusie - EDF: Belastingvordering door EU - YUKOS: Twijfels rond overname van Sibneft


CONDOMI: Condoomfabrikant bijna failliet
De tweede grootste Europese condoomfabrikant, het Duitse Condomi, staat op de rand van het faillissement na een te ambitieuze uitbreidingsstrategie. Vrijdag kondigde het bedrijf aan dat de onderhandelingen van de laatste kans met de banken begonnen zijn. Condomi heeft grote aandelenpakketten gekocht bij verscheidene Europese maatschappijen en de eigen productiecapaciteiten sterk uitgebouwd. Nu ligt de productiecapaciteit op bijna 2 miljoen condooms per dag. Bovendien heeft het bedrijf zich zonder succes gericht op de markt voor sex-accessoires en erotische lingerie.

Het slechte nieuws deed de aandelen van Condomi vrijdag met 45% omlaag duiken.


DAIMLERCHRYSLER: Rechtszaak over fusie
De Duits-Amerikaanse autoconstructeur DaimlerChrysler moet zich vanaf maandag verdedigen op een proces in het Amerikaanse Delaware. De beschuldiging, uitgaande van voormalig grootaandeelhouder van Chrysler, Kirk Kerkorian, luidt dat Daimler de overname in 1998 van Chrysler verdoezeld heeft als een ,,fusie tussen gelijken'', terwijl de topman van de Duitse autoreus, Jürgen Schrempp, later toegaf dat hij van Chrysler altijd een simpel filiaal wilde maken.

Tracinda, het bedrijf van Kerkorian, eist meerdere miljarden dollar schadevergoeding van de Duitse groep.

De klacht van Kerkorian heeft al navolging gekregen. DaimlerChrysler heeft al 300 miljoen dollar (252 miljoen euro) betaald om een gelijkaardige collectieve klacht van de Amerikaanse aandeelhouders in der minne te regelen.


EDF: Belastingvordering door EU
Europees Commissaris Mario Monti bevestigde vrijdag dat het Franse staatsbedrijf EDF een boete van 888 miljoen euro boven het hoofd hangt omdat het jarenlange onrechtmatig vrijstelling genoot van belastingen op bedrijfsprovisies. Voorts werkt Monti aan een commissiebesluit waardoor EDF niet langer ongelimiteerd met staatsgaranties kan herkapitaliseren en dat het pensioensysteem bij het Franse elektriciteitsbedrijf doet herzien.


YUKOS: Twijfels rond overname van Sibneft
CEO Simon Kukes van de Russische oliemaatschappij Yukos heeft vrijdagmiddag bevestigd dat de overname van concurrent Sibneft doorgaat. De prijs van de fusieoperatie zou 14 miljard dollar bedragen. Eerder op de dag had de bedrijfsleiding van Sibneft twijfels geuit over de afronding van de deal. Ten onrechte, aldus Kukes. Yukos kocht al 92% van Sibneft vorige maand en wil de overname tegen het einde van het jaar afsluiten.