FRANKFURT (reuters) -- Alan Greenspan and Jean-Claude Trichet mogen dan al de twee machtigste van alle centrale bankiers zijn, ze staan helemaal niet bovenaan de lijst met grootverdieners in hun beroepscategorie. Dat blijkt uit een onderzoek naar de verloning van de centrale bankiers in de geïndustrialiseerde landen.

ECB-voorzitter Trichet moet het stellen met een jaarinkomen van ruim 280.000 euro. Niet slecht, maar wel duidelijk lager dan twee collega's uit de eurozone. Antonio Fazio van de Italiaanse centrale bank is goed voor meer dan het dubbele aan inkomen, meer dan 600.000 euro, en ook de Nederlandse centrale bankier Nout Wellink gaat Trichet vooraf, met ruim 300.000.

Beter bedeeld dan Trichet is ook de gouverneur van de Bank of England, Mervyn King, met een verloning die bijna 100.000 euro hoger ligt.

Over het loon van de centrale bankiers in Duitsland, Frankrijk en in ons land, België, zijn geen officiële gegevens bekend.

De ECB-voorzitter kan zich troosten met de wetenschap dat de ouderdomsdeken aan het hoofd van de centrale banken, de Amerikaan Alan Greenspan, nog minder verdient. De invloedrijke voorzitter van de US Federal Reserve geraakt zelfs niet aan de grens van 150.000 euro.

De verloning van Greenspan steekt schril af met die van de nummer één bij de Hong Kong Monetary Authority. Joseph Yam is jaarlijks goed voor 950.000 euro. Die hoge gage zou nodig zijn om in Hong Kong de beste talenten uit de commerciële bankwereld naar de bankautoriteit te halen.