Deutsche Post wil met zijn herstructureringsplan Star een besparing realiseren van honderd miljoen euro. Zo meldden bronnen dicht bij het dossier. In Duitsland zouden duizend postkantoren gesloten worden en wereldwijd zou een onbekend aantal jobs voor de bijl gaan. Meer details over het Star -programma worden donderdag bekendgemaakt bij de voorstelling van de resultaten over het derde kwartaal.

De sanering moet om de rendabiliteit op peil te houden. De Duitse toezichthouder op het postwezen heeft in juli een nieuw prijzensysteem uitgewerkt voor de periode 2003-2007. Vanaf volgend jaar moeten de prijzen omlaag. Deutsche Post schat dat het nieuwe systeem tegen 2007 een hap uit de omzet zal nemen van 1,5 miljard euro. Daarbovenop verplichtte de Europese Commissie Deutsche Post om 572 miljoen euro aan illegale staatssteun terug te betalen.

De spanning bij het personeel is intussen te snijden. ,,De werknemers uit de verschillende afdelingen kijken al maanden met spanning uit naar wat de directie van plan is'', zegt een woordvoerder van Ver.di, de koepelorganisatie van Duitse bediendenvakbonden, goed voor vijf miljoen leden. ,,Als er niet snel duidelijkheid komt, volgen er acties.'' Ook in ons land maken de zesduizend werknemers die voor de groep werken, zich grote zorgen.

Deutsche Post heeft de ambitie om wereldleider te worden in de logistieke sector. Dus niet alleen in de historische core business -- brievenbestelling in Duitsland -- maar ook in de internationale koerier- en expressdiensten en in het goederentransport over de weg en in de lucht. Het Star -programma heeft als doel de samenwerking tussen de verschillende divisies te stroomlijnen om de synergiemogelijkheden ten volle te benutten. De vakbonden vrezen dat daardoor nog extra gesnoeid zal worden in het aantal arbeidsplaatsen. Deutsche Post telt 360.000 werknemers in 28 landen. De beleggers kijken wel reikhalzend uit naar het herstructureringsplan. Het bericht dat Deutsche Post het mes zou zetten in het kantorennet en het personeelsbestand, joeg het aandeel gisteren dik zeven procent hoger.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.