SAO PAULO (bloomberg) -- De obligatiemarkt reageerde gisteren in eerste instantie positief op de verkiezingsoverwinning van Luiz Inacio Lula da Silva. Of, beter gezegd, op diens belofte dat Zuid-Amerika's grootste natie haar schuldverplichtingen zal blijven nakomen.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen hadden de Braziliaanse wissel-, aandelen- en obligatiemarkten heel wat terrein verloren omdat gevreesd werd voor een radicale opstelling van de linkse kandidaat Lula. Tijdens zijn campagne had hij meermaals te kennen gegeven dat de schuldaflossingen ondergeschikt waren aan zijn sociale agenda.

Maar in de week voor de verkiezingsronde van zondag beklemtoonde Lula meermaals dat hij de uitgaven onder controle wil houden en de inflatie indammen. De obligatiemarkt reageerde vorige week al met een stevige koersklim. Na zijn verkiezingsoverwinning zei de nieuwe president in een interview met de tv-zender Globo dat zijn land alle contracten zal naleven. Hij riep de financiële wereld op om het vertrouwen te behouden.

De obligatiemarkt wist gisterochtend dan ook de winsten van vorige week vast te houden. De koers van een richtinggevende staatsobligatie die in 2010 vervalt, steeg in de vroege New Yorkse handel lichtjes en geeft nu een rendement van 21,3 procent. De Braziliaanse munt, de real, bleef schommelden rond zijn recente koers van 3,7 per dollar. Eerder dit jaar verloor de munt al 40 procent in waarde tegenover de dollar. Op de beurs van Sao Paulo ging de Bovespa-index 's ochtends lichtjes omlaag, maar tegenover half oktober staat de index nog altijd op ruim 18 procent winst.