GERLING: Stoot herverzekeringsactiviteiten af - HONDA: Ruim 3 % meer winst - KELLOGG: Wijziging boekhoudregels goed voor de winst - KUEHNE&NAGEL: Ruim drie procent minder winst - PSA PEUGEOT CITROEN: Nieuwe fabriek in Centraal-Europa - RHODIA: Halveert verlies - SCHERING: Winst stijgt met 22 procent - SONY: Opnieuw winst - TPG: Expresszendingen stuwen winst omhoog


GERLING: Stoot herverzekeringsactiviteiten af
De Duitse verzekeraar Gerling gaat zijn herverzekeringsactiviteiten afstoten. De herverzekering van schadegevallen wordt stopgezet, die van levensverzekeringen wordt in de etalage gezet en intussen grondig gereorganiseerd. Gerling wil met de reorganisatie geld vrijmaken voor zijn kernactiviteiten: kredietverzekeringen en verzekeringen van industriële risico's.


HONDA: Ruim 3 % meer winst
De Japanse autoproducent Honda heeft in het tweede kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst geboekt van 87,2 miljard yen (72 miljoen euro). Tijdens dezelfde periode vorig jaar bleef de nettowinst nog steken op 84,4 miljard yen (69,7 miljoen euro). Dat resultaat bleef een flink stuk beneden de 113 miljard yen (93,3 miljoen euro) waar de markt van uitging. De omzet steeg tijdens het tweede kwartaal met 9,9 procent tot 1,9 biljoen yen (15,7 miljard euro) tegenover 1,74 biljoen yen (14,3 miljard euro) tijdens dezelfde periode vorig jaar.


KELLOGG: Wijziging boekhoudregels goed voor de winst
Het Amerikaanse Kellogg, bekend van de ontbijtgranen, heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 203,5 miljoen dollar geboekt. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bleef de winst nog steken op 150,3 miljoen dollar. Kellogg dankt de winstsprong grotendeels aan een verandering van de boekhoudregels. De omzet zakte van 2,19 miljard dollar tot 2,14 miljard dollar.


KUEHNE&NAGEL: Ruim drie procent minder winst
Het Zwitserse Kuehne & Nagel, 's werelds grootste zeevrachtvervoerder, heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 108,4 miljoen Zwitserse frank (74,2 miljoen euro). Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte de groep nog een winst van 112,1 miljoen Zwitserse frank (76,8 miljoen euro). Vooral de Amerikaanse afdeling USCO Logistics presteerde benedenmaats. Kuehne & Nagel heeft gisteren aangekondigd het mes te zetten in de Amerikaanse divisie.


PSA PEUGEOT CITROEN: Nieuwe fabriek in Centraal-Europa
De Franse autoconstructeur PSA Peugeot Citroën gaat een nieuwe assemblagefabriek bouwen in Centraal-Europa. Dat zei voorzitter Jean-Martin Folz in een interview met de krant Le Monde . De fabriek zal een minimumcapaciteit hebben van 300.000 wagens per jaar. De autogroep, die denkt 700 miljoen euro te investeren, is bezig met prospecties in Polen, Tsjechië, Hongarije en Slovakije. In 2003 valt de beslissing over de plaats waar de fabriek komt. De productie is gepland voor 2006. Het zou gaan om één van de grootste fabrieken van de Franse producent. Er zullen 3.000 banen worden gecreëerd. In de fabriek zouden kleine modellen worden gebouwd, zoals de Citroën C3 of de toekomstige Peugeot 107.


RHODIA: Halveert verlies
De Franse fijnchemiegroep Rhodia is erin geslaagd om het verlies in het derde kwartaal te beperken tot 27 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar liep het verlies nog op tot 74 miljoen euro. De omzet viel terug van 1,68 miljard euro tot 1,6 miljard euro. De chemiegroep wil nog dit jaar voor 500 miljoen euro activa van de hand doen om de schuldenberg van 2,6 miljard euro te dempen.


SCHERING: Winst stijgt met 22 procent
De Duitse farmagroep Schering heeft in het derde kwartaal een courante winst geboekt van 82 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bleef de winst nog steken op 67 miljoen euro. De omzet steeg met 4 procent tot 1,21 miljard euro. Vooral het anticonceptiemiddel Yasmin en een middel tegen multiple sclerose, Betaseron, werden vlot verkocht.


SONY: Opnieuw winst
De Japanse producent van consumentenelektronica Sony heeft in het tweede kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst geboekt van 44,1 miljard yen (364 miljoen euro). Tijdens dezelfde periode vorig jaar dook de elektronicaproducent nog 13,2 miljard yen (109 miljoen euro in het rood. De omzet steeg met 0,5 procent tot 1,79 biljoen yen (14,8 miljard euro). De besparingsmaatregelen beginnen hun vruchten af te werpen.


TPG: Expresszendingen stuwen winst omhoog
De Nederlandse postgroep TPG heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 99 miljoen euro. Dat is iets meer dan de 97 miljoen euro van een jaar eerder. De omzet steeg met 6,2 procent tot 2,8 miljard euro. TPG slaagde erin de rendabiliteit in zijn express-afdeling te verhogen door te snoeien in de minder rendabele bedrijfscontracten. De groep handhaaft de verwachting dat het resultaat over heel 2002 zal groeien met 5 tot 10 procent, maar voegde er wel aan toe dat de groei aan de onderkant van die band zal liggen.