BRUSSEL (belga) -- De Europese Commissie is voorlopig niet van plan om de muntstukken van één en twee eurocent af te schaffen. Dat heeft ze laten weten aan het SP.A-europarlementslid Kathleen Van Brempt. ,,De Commissie verduidelijkt bovendien dat geen enkele lidstaat één van de muntstukken op eigen houtje mag afschaffen'', zegt Van Brempt.

Volgens onderzoek van Eurostat vindt de consument dat er te veel verschillende muntstukken zijn en dat ze bovendien te veel op elkaar lijken. Het gebruik van de stukken van één en twee eurocent verschilt van lidstaat tot lidstaat. In Finland bijvoorbeeld worden deze muntstukken niet gebruikt. Contante betalingen worden er afgerond op vijf cent.

Het afronden van de contante bedragen gebeurt pas aan de kassa en is volgens de Commissie niet in strijd met de Europese regelgeving. Wel laat de Commissie weten dat Finland betalingen met muntjes van één en twee eurocent niet mag weigeren.

,,De Commissie laat weten dat de functie van de twee kleinste muntstukken in de toekomst bepaald zal worden door het gedrag van de Europese burger. Ze merkt ook op dat het gebruik ervan belangrijk was voor de correcte omzetting van de prijzen'', zegt Van Brempt. De Commissie is pas van plan om eventuele veranderingen door te voeren bij de toetreding van de nieuwe EU-lidstaten tot de eurozone.

In eigen land hebben Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, en de minister van Financiën, Didier Reynders, al gepleit voor de afschaffing van de kleinste eurocenten.