©belga
BRUSSEL -- De familie Van Malderen van de Buggenhoutse hygiënegroep Ontex gaat de totaliteit van zijn luier-imperium verkopen. Het Britse risicokapitaalfonds Candover is exclusieve onderhandelingen gestart, zo vernam De Standaard. Vader Paul Van Malderen en echtgenote gaan -- na wat de grootste ,,management buyout'' uit de Belgische geschiedenis zou zijn -- rentenieren, zoon Bart blijft het bedrijf leiden.

Ontex, gevestigd in het Oost-Vlaamse Buggenhout, is de grootste fabrikant in Europa van zogenaamd ,,private label'' luiers, die gemaakt worden voor grote winkelketens zoals Aldi en Colruyt.

Het bedrijf werd opgericht door Paul Van Malderen, die in de jaren zeventig als verkoper van verbandstoffen wilde inspelen op de trend van maandverbanden, tampons en luiers. In 1979 begon hij in zijn garage met de assemblage van een machine voor de productie van ,,textielonderleggers''.

Vandaag telt de groep 3.400 medewerkers en is ze in haar sector onbetwist marktleider. Dat is mee te danken aan de dynamiek van zoon Bart Van Malderen, die via een soms agressief overnamebeleid van Ontex één van de belangrijkste Vlaamse familiale groeibedrijven maakte.

Paul Van Malderen (62), voormalig burgemeester van Buggenhout, en zijn echtgenote besloten eerder dit jaar de groep te verkopen. Bedoeling was om het familievermogen, dat volledig vast zat in het bedrijf, veilig te stellen.

Via Deutsche Bank werden verschillende partijen discreet benaderd om Ontex te kopen. Uit die oefening, die al maanden bezig is, is het Britse risicokapitaalfonds Candover als winnaar naar voren gekomen. Candover zit in de laatste rechte lijn om Ontex over te nemen. Candover praat exclusief met Ontex en is bezig met een onderzoek van de boeken.

In de Londense City wordt gesproken over een deal met een ondernemingswaarde (inclusief schulden) van 1 miljard euro. De aandelenwaarde van Ontex bedraagt 600 miljoen euro. Candover heeft het voornemen Ontex van de beurs te halen, maar zal het management rond Bart Van Malderen mee in het kapitaal betrekken. De familie van Malderen bezit nog 75,29 procent van de aandelen, de rest is genoteerd op de beurs.

De verkoop van Ontex wordt de grootste ,,management buyout'' tot nu toe in België en zou bijna drie keer zo groot zijn als de verkoop -- eerder dit jaar -- van verlichtingsfabrikant Massive aan het Britse risicokapitaalfonds CVC. Belgische durfkapitaalgroepen als de Gimv zijn een maatje te klein voor dergelijke transacties.

Verwacht wordt dat Candover begin volgend jaar een openbaar bod lanceert op Ontex en het bedrijf van de beurs haalt. Voor Euronext Brussel wordt dat een verarming.