De Amerikaanse consument heeft het in april wat laten afweten, en daar dragen we nu met z'n allen de gevolgen van. Vrees dat die steun en toeverlaat in goede en slechte dagen uitgeput raakt en het in het zicht van de conjunctuuropleving alsnog laat afweten, zette gisteren een zware domper op de koersevolutie in de Verenigde Staten en in Europa.

In Azië waren de beleggers al gaan slapen toen het nieuws uit de Verenigde Staten bekend raakte. Maar desondanks was er op de meeste plaatsen weinig optimisme te bespeuren. In Japan roetsjten de telecomwaarden omlaag, in het spoor van hun Amerikaanse en Europese sectorgenoten.

De telecombeleggers waren vooral bang dat Vodafone gisteren niet alleen barslechte resultaten zou bekendmaken, maar dat daar ook erg slechte prognoses aan gekoppeld zouden worden voor de hele markt. Uiteindelijk viel het allemaal nog redelijk mee, want Vodafone publiceerde inderdaad de slechtste resultaten ooit, maar deed op omzetvlak beter dan verwacht.

Dat wisten de beleggers nog niet toen ze NTT 1,2 procent deden inleveren. Uitzondering was Japan Telecom, het Japanse filiaal van Vodafone, dat 1,2 procent klom. Het aandeel was de dagen voordien fors afgeslankt. Telecom was de zwakste sector op de Japanse beurs.

In India zakte de Sensitive index 3 procent onder druk van de oorlogsdreiging en in Taiwan kreeg de TWSE index een daling van 1,1 procent te verwerken. Beleggers vrezen dat China Airlines het moeilijk gaat krijgen nu het de vijfde zware vliegtuigcrash in elf jaar moest incasseren. Thailand was een uitzondering. De SET index klom 2,8 procent nadat de vijftien maanden oude regering een vertrouwensstemming in het parlement had overleefd.

In Europa kregen bedrijven als DaimlerChrysler, die een groot deel van hun omzet en winst in de VS realiseren, het zwaar te verduren. De nummer vijf op de wereldautomarkt moest 1,9 procent inbinden, net als L'Oreal, de grootste in de sector cosmetica. Ook Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, moest 3,3 procent inleveren.

Vodafone slaagde er aanvankelijk in een vooruitgang van 8,3 procent op het scherm te toveren. Vooral de meevallende verkoopcijfers staken de beleggers een hart onder de riem. Maar naarmate de dag vorderde stak de twijfel weer de kop op, net als het besef dat een verlies van 16,2 miljard pond (26 miljard euro) toch wel enorm is.

Bij de banken kreeg Barclays een dreun van 4,4 procent. De Britse bank gaf toe dat meer reserveringen nodig zijn om mogelijke kredietverliezen op te vangen. Meer details werden niet gegeven. Ook HSBC (-1,6 procent) en Lloyds TSB Group (-1,3 procent) moesten inbinden.

In eigen land liep vooral Bekaert in de kijker. Beleggers verwachten dat de situatie rond de staaldraadproducent dit jaar zal opklaren. Na beurs raakte bekend dat Raf Decaluwe als gedelegeerd bestuurder wordt opgevolgd door Julien de Wilde. Maar voordien was de koers van Bekaert al 3,3 procent geklommen.

Vandaag staat Fortis in de schijnwerpers. De Nederlands-Belgische bank maakt haar resultaten voor het eerste kwartaal bekend. Analisten verwachten een daling van de netto operationele winst met 18 procent. Dat werd gisteren al vertaald in een koersdaling met 0,65 procent.

In Amerika liepen de bestaande zorgen over de aanhoudend zwakke bedrijfsresultaten gisteren mooi in de pas met de inzakkende consumptie-uitgaven. Het resultaat van dat alles was een verzwakking over een heel breed front die zowel de Dow Jones als de Nasdaq tegen de middag bijna 1,25 procent lager stuurden. De Dow belandde daarmee net onder de 10.000 punten.