LONDEN (bloomberg, reuters) -- Vodafone, het grootste Europese mobilofoniebedrijf, heeft in het boekjaar 2002 -- dat afliep op 31 maart -- een recordbedrag verloren van 16,2 miljard pond (25,6 miljard euro). Meteen het grootste verlies uit de Europese bedrijfsgeschiedenis.

In het voorgaande boekjaar verloor Vodafone ,,slechts'' 9,9 miljard pond. De inkomsten van het telefoniebedrijf stegen wel met 52 procent tot 22,8 miljard pond (36 miljard euro).

De diepe put was vooral te wijten aan de afschrijving, ten belope van 6 miljard pond, van activa, vooral in de traditionele, vaste telefonie. Gedelegeerd bestuurder Chris Gent blijft rekenen op een snellere groei van mobilofoniediensten, en op expansie in nieuwe markten zoals China om de groei te trekken. Sinds april 2000 besteedde Gent 200 miljard dollar aan overnames.

De inkomsten per gebruiker zouden ,,bescheiden maar reëel'' moeten groeien, zei Gent. Hij verwacht dat het aantal abonnees dit jaar met net geen tien procent zal groeien. Vodafone -- dat medeaandeelhouder is van Belgacom Mobile -- heeft ongeveer 101 miljoen klanten in 28 landen. En het rekent vooral op nieuwe diensten, zoals draadloze internettoegang, om de omzet op te krikken.

Beleggers reageerden gisteren gemengd op de resultaten van Vodafone. Het enorme verlies was verwacht. De bekendgemaakte omzetcijfers en onderliggende kernwinst (ebitda), die met 44 procent gestegen is tot ruim 10 miljard pond, vielen mee. Na de bekendmaking van de resultaten steeg de koers van Vodafone dan ook; ze ging zelfs tot ruim 8 procent hoger.

Later kwamen analisten en beleggers echter tot het inzicht dat de resultaten toch moeilijk ,,goed'' kunnen worden genoemd. En eens de cijfers verteerd waren, volgden de bedenkingen bij de strategie van de groep.

Het imago van ,,wonderjongen'' van Chris Gent is danig getaand, luidde het. Analisten zien vooral weinig ruimte voor een turnaround. De verzadigde markten in Europa en de vertraging bij de introductie van nieuwe technologieën -- zoals de enthousiast aangekondigde, maar nog niet gelanceerde UMTS -- hebben Vodafone onlangs al genoopt om zijn groeiverwachtingen bij te stellen.

Bovendien wekte het enige verbazing dat het bedrag aan afschrijvingen zo laag was, en dat ze alleen sloegen op ,,traditionele'' activa. Sommige analisten hadden verwacht dat Vodafone tot 25 miljard pond afschrijvingen zou boeken. Want, zeggen veel waarnemers, de 200 miljard aan overnames die Gent de voorbije jaren gedaan heeft, zijn nu nog maar een fractie van dat bedrag waard. Maar volgens Gent is het niet nodig om waardeverminderingen door te voeren voor de mobiele netwerken die de groep controleert, omdat die juist de motor zullen vormen voor de toekomstige groei.

Het aandeel Vodafone sloot de beursdag dan ook af met een verlies van 1,7 procent op 103,75 pence. Het bedrijf heeft dit jaar al meer dan 40 procent van zijn waarde verloren.