WASHINGTON (reuters, eigen berichtgeving) -- De Amerikaanse softwaregigant Microsoft zal in twee worden opgesplitst, en niet, zoals eerder gesteld, in drie. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vrijdagavond aan rechter Thomas Penfield Jackson zijn ultieme rapport over Microsoft overhandigd.

Er komt dan toch een einde in zicht van de al zolang aanslepende antimonopoliezaak tegen Microsoft.

Het definitieve rapport van het ministerie van Justitie en 19 staten stelt dat Microsoft moet worden gesplitst in twee aparte bedrijven: een voor zijn Windows operating system en een voor al zijn andere activiteiten en software-applicaties, zoals de populaire Microsoft Office-pakketten.

Informaticagroeperingen hadden bij rechter Thomas Penfield Jackson gepleit om het bedrijf in drie te delen: een voor Windows, een voor de toepassingssoftware die Microsoft ontwikkelt en een derde voor alles wat met het Internet te maken heeft.

De advocaten van de overheid stellen nu dat een splitsing in twee minder tijdrovend en radicaal zal zijn dan een opdeling in drie. En de uitdaging van het nieuw gevormde applicatiebedrijf om ook versies te ontwikkelen van de Office-pakketten geschikt voor andere systemen dan Windows, blijft. Een verplichte splitsing van Microsoft zou de strengste antimonopolieveroordeling zijn die een Amerikaans bedrijf krijgt sinds de telefoonmaatschappij AT & T begin jaren tachtig verplicht werd om al haar regionale telefonie-activiteiten onder te brengen in nieuwe ,,baby bells''.

Bedoeling van de voorgestelde splitsing is om concurrenten die zogenaamde ,,middleware''-producten op de markt brengen, zoals Netscape's internetbladeraar Navigator of de Java-technologie voor Internet van Sun, meer kansen te geven. Middleware is software die tussen een operating systeem en een ander type van softwaretoepassing functioneert.

Microsoft heeft twee dagen om het voorstel te bekijken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig