Telenet
©rr

BRUSSEL -- Vandaag legt het onderhandelingscomité van de telefoon- en multimediamaatschappij Telenet zijn definitieve keuze voor een nieuwe partner voor aan zijn belangrijkste aandeelhouders, de intercommunales. Als die ermee instemmen, gaat Telenet geheel of gedeeltelijk over in buitenlandse handen.

Nog heel het weekend werd volgens Gerard Van Acker, voorzitter van Telenet, de laatste hand gelegd aan de contractbesprekingen met de nieuwe kandidaat-partner. Zowel het bod van het Amerikaanse telecombedrijf Callahan Associates als dat van het concurrerende gemeenschappelijke bod van de twee kabeloperatoren UPC (Amerikaans-Nederlands) en NTL (Brits), werd nog onder de loep genomen. ,,Maar ik heb er goede hoop op dat we nu definitief tot een finaal akkoord kunnen komen, waarmee al onze aandeelhouders kunnen instemmen'', aldus Van Acker.

Volgens waarnemers die dicht bij het dossier staan, zijn de meeste intercommunales gecharmeerd door het voorstel van Callahan, omdat dat nog een ruime (operationele) inbreng van hen zou laten. Een integratie van de (televisie)kabel zelf in Telenet zou gefaseerd kunnen gebeuren en niet alle intercommunales hoeven hun kabel ook meteen te verkopen.

In Vlaanderen wordt het televisiesignaal verdeeld door 18 intercommunales. De zuivere onder hen, die waar privé-partner Electrabel geen aandeel in heeft maar de aandeelhouders alleen bestaan uit steden en gemeenten, zijn altijd tegenstander geweest van een scenario waarbij hun kabel volledig meeverkocht wordt aan een buitenlandse overnemer van Telenet.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig