BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- Als u uw elektriciteit tapt bij een zuivere intercommunale (in handen van steden en gemeenten), dan krijgt u binnenkort een factuur in de bus van een nieuw bedrijf. Vier Vlaamse intercommunales gaan samen een bedrijf oprichten dat elektriciteit gaat kopen en verkopen aan bedrijven en consumenten.

Het gaat om de Provinciale Brabantse Energiemaatschappij (PBE), Iveg, Interelectra en Wvem. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen bij PBE en werd ons bevestigd door Jo Geebelen, topman van de Limburgse intercommunale Interelektra.

Als het Vlaamse elektriciteitsdecreet straks van toepassing wordt, moeten de beheerders van het elektriciteitsnet los worden gemaakt van de producenten en leveranciers van elektriciteit. Dat moet zo om de stroommarkt volledig vrij te kunnen maken voor concurrentie. Anders bestaat het gevaar dat de netbeheerders hun klanten die elektriciteit bij de concurrentie kopen, discrimineren.

Om dat voor te bereiden, gaan alvast de zuivere intercommunales Wvem, PBE, Interelektra en Iveg een nieuw bedrijf voor de distributie van elektriciteit oprichten. Het beheer van het netwerk zal, zoals nu, door henzelf gebeuren. De verkoop en commercialisering van elektriciteit komt in een verkoopvennootschap.

Volgens Geebelen zullen de intercommunales eerst elk apart een distributiebedrijf oprichten en die dan samenbrengen onder het nieuwe gemeenschappelijke koepelbedrijf, dat nog voor het jaareinde moet worden opgericht. Het zal dat bedrijf zijn dat de consumenten de elektriciteitsfacturen zal sturen, en niet langer de intercommunales zelf.

Volgens Cyrille Van Mellaert, voorzitter van PBE, zoeken de intercommunales nog een externe partner om de positie in de elektriciteitsmarkt, die in verschillende stappen tegen 2006 volledig wordt vrijgemaakt, te verstevigen.

De intercommunales zullen het akkoord aan hun leden voorleggen zodra het Vlaamse elektriciteitsdecreet is goedgekeurd. Bedoeling is nog voor eind 2000 te starten met het bedrijf. ,,Vanaf 1 januari 2001 zal een aantal bedrijven onder onze klanten immers de vrije keuze hebben over waar ze hun elektriciteit gaan aankopen'', aldus de PBE-voorzitter. Vandaag hebben in België voorlopig alleen de grote industriële bedrijven die meer dan 100 gigawattuur verbruiken, de vrijheid om hun eigen elektriciteitsleverancier te kiezen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig