De aandelen Reed, de Britse tak van de Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier, zijn tot het laagste niveau in zeven weken gezakt door toenemende bezorgdheid over de internetplannen van het bedrijf. Reed, die in de eerste week van januari nog stevig doorstootte tot 674 pence per aandeel, was gisteren in de FTSE-100 één van de sterkste dalers. Het aandeel verloor 6,6 procent to 467 pence bij een vrij stevig volume.

Beleggers reageren erg koel op de plannen die Reed op 24 februari bekendmaakte om 750 miljoen pond in internetprojecten te investeren. Sinds de aankondiging zakt het al drie opeenvolgende dagen waardoor het al 1,7 miljard pond beurskapitalisatie kwijt is.

Volgens Reed zou de internetstrategie tegen 2002 winstcijfers moeten opleveren die met twee cijfers geschreven worden en een meer dan gemiddelde groei afwerpen. Volgens analisten is dat waarschijnlijk te lang wachten voor beleggers die liever nu verkopen en hun geld elders herbeleggen.

,,De koersdaling is een verlengstuk van wat we vorige week zagen. Zodra de aandelen onder verkoopdruk komen, kan het lang duren vooraleer er herstel is'', verklaart Anthony de Larrinaga, analist bij SG Securities. De klim van het aandeel Reed begon in oktober op 340 pence.

Dat betekent volgens De Larrinaga dat de huidige daling niet gedramatiseerd moet worden, ook al omdat de middelen voor de internetstrategie van kostenbesparingen komen. Andere uitgevers stonden gisteren ook onder druk. VNU zakte met 3,2 procent en Wolters-Kluwer viel 8,9 procent terug, Reuters verloor 5,3 procent. De FTSE-100 noteerde 1,5 procent lager

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.