Nederlandse internetbeleggers kunnen straks stormlopen op aandelen van Newconomy, een bedrijf dat financiële steun en managementadvies verleent aan jonge internetbedrijven. Newconomy wil zijn eigen portefeuille uitbreiden en zoekt daarvoor vers kapitaal.

Newconomy heette tot voor kort Internet Competence Network, een investeringsmaatschappij die 16 Nederlandse internetbedrijfjes ondersteunt, gaande van shoppingsites tot verkopers van software voor e-commerce. Newconomy verdiende vorig jaar 1,4 miljoen euro (56 miljoen frank).

Het Nederlandse bedrijf is één van de vele ,,incubators'' die de jongste tijd het licht zien in Europa. Een incubator-bedrijf helpt ondernemers met frisse ideeën van de grond te komen door het verlenen van kantoorruimte, training en managementondersteuning. In ruil krijgt de incubator dan een deel van het kapitaal. Op termijn helpen ze een bedrijf met de verdere expansie, bijvoorbeeld door een overnemer te zoeken of door het naar de beurs te brengen.

Maurice de Hond, de 52-jarige stichter van Newconomy, is bij onze noorderburen beter bekend als expert in verkiezingspolls. Hij ontwikkelde een eigen methode om de foutenmarge bij verkiezingspeilingen zo klein mogelijk te maken. Vorige week ruilde hij die wereld in voor een functie als gedelegeerd bestuurder van Newconomy.

TIE Holding nv, één van de bedrijven uit het netwerk van Newconomy, bereidt zelf een introductie voor op de Nieuwe Markt, het Nederlandse equivalent van Euro.NM. TIE helpt zijn klanten -- waaronder brouwer Heineken -- om via het Internet leveranciers, distributeurs en klanten te vinden.

Newconomy ruilde onlangs ook een belang in Veiling.com in voor een belang in het Duitse Ricardo.de , dat de Nederlandse veilingsite overnam.

Onder de aandeelhouders van Newconomy zitten Nesbic (het durfkapitaalfonds van Fortis), de uitgever Wegener Arcade en de Finse telecomgroep Sonera. Eén van de concurrenten is GorillaPark, dat vorige maand eveneens een beursintroductie aankondigde.

Newconomy geeft op 22 maart een persconferentie. Wellicht volgen dan meer details over de beursintroductie, die wordt begeleid door ABN Amro Rothschild.