PARIJS (bloomberg) -- De Franse honger naar internetaandelen wordt deze maand op de proef gesteld met drie beursintroducties, goed voor een bedrag van 650 miljoen euro (26,2 miljard frank).

De koersen op de Nouveau Marché , het Franse equivalent van Nasdaq, zijn dit jaar al bijna verdubbeld. De toekomst ziet er dus mooi uit voor het internetdienstenbedrijf Liberty Surf Groupe, het e-reclamebureau Trader.com en voor Fimatex, de on line broker van de Franse grootbank Société Générale.

Het aantal webgebruikers bij onze zuiderburen neemt elk jaar toe, terwijl de beurskoersen van internetaandelen in het voorbije half jaar ruim zijn verdriedubbeld. Dat is een stuk beter dan de 34 % winst voor de CAC-40-index, die het internationaal gezien toch ook niet slecht doet.

,,We bevinden ons in het jaar nul van een revolutie -- een communicatierevolutie'', zegt Eric Bleines, de beheerder van het 12 miljard frank rijke Growth Fund bij Indocam Asset Management. ,,De groeivoet van deze bedrijven, dat is wat telt'', zegt Bleines, die een aankoop overweegt van Trader.com en Liberty Surf.

  • Liberty Surf Groupe verwacht in 2002 winstgevend te worden. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 120 miljoen Franse frank (730 miljoen Belgische frank). Met zijn 610.000 abonnees in januari is het bedrijf, na France Telecom, de tweede grootste internetaanbieder van Frankrijk.
  • De beursintroductie van Liberty Surf wordt begeleid door Deutsche Bank. De intekenprijs wordt wellicht in de week van 13 maart bekendgemaakt. De Britse warenhuisgroep Kingfisher en het Europe@Web Fund van zakenman Bernard Arnault bezitten elk 45 % en verkopen telkens zo'n 20 % van het kapitaal.

  • Trader.com beheert onder meer een website die in meer dan 15 landen operationeel is. Het is een platform voor on line zoekertjes. Het bedrijf krijgt een notering in Parijs en op Nasdaq. Er wordt zo'n 250 miljoen euro (10 miljard frank) opgehaald tegen een prijs die de waarde van het bedrijf raamt op 1,7 miljard euro (68 miljard frank), aldus bronnen bij het bedrijf. Crédit Suisse First Boston brengt Trader.com naar de beurs.
  • De bank Société Générale ten slotte brengt, samen met JP Morgan, een deel van haar on line dochter Fimatex naar de Nouveau Marché. Hoeveel aandelen er worden aangeboden, is nog niet bekend. Naar schatting verhandelen al zo'n 70.000 Fransen aandelen via Internet. De Fransen zijn net als de Belgen ook actieve spaarders, met een gemiddelde spaarquote van zo'n 14 procent. Van de 8,3 miljoen on line effectenrekeningen die Europa in 2003 zal tellen, zouden er 2 miljoen Frans zijn, denken analisten.
  • De drie bedrijven volgen op twee eerdere introducties op de Nouveau Marché sinds nieuwjaar: de koers van Artprice.com is meer dan verdubbeld, die van NetValue is in dezelfde periode meer dan verdrievoudigd. Beide verliezen nog geld.