BRUSSEL (reuters) -- De euro dook in de nacht van zondag op maandag naar een nieuw diepterecord. Economisten zoeken een verklaring voor het plotse verlies.

Nogal wat Europese wisselhandelaars keken gisterochtend bij het begin van hun nieuwe werkweek ongelovig naar hun schermen. De Europese eenheidsmunt was zwaar gehavend uit de moeilijkste nacht sinds haar ontstaan gekomen.

In de Aziatische wisselhandel verloor de euro zondagnacht in amper een half uur 4 procent tegenover de yen en 3 procent tegenover de dollar. De koersen van 0,939 dollar en 102,45 yen werden meteen de nieuwe laagterecords van de 14 maanden oude munt.

Geen enkele economist kon gisteren een zinnige reden bedenken voor het -- naar de normen van de wisselmarkt fenomenale -- verlies. Het koersverlies was vooral te wijten aan technische factoren, hoewel ook de mogelijkheid werd geopperd dat de euro het slachtoffer werd van een georkestreerde aanval door speculanten.

Een meer fundamentele reden voor de aanhoudende zwakte van de euro ligt in het verschil in economische prestaties tussen de Verenigde Staten en Europa. Omdat de Amerikaanse economie veel sterker groeit, ligt het voor de hand dat de Amerikaanse rente sneller en meer opgetrokken wordt dan de Europese, waardoor de dollar aantrekkelijker wordt als beleggingsmunt.

De duikvlucht van de euro wakkerde ook de speculaties weer aan over mogelijke interventies door de Europese Centrale Bank. Voorzitter Wim Duisenberg liet zich gisteren geen commentaar ontlokken over de inzinking van de euro.

In de loop van de Europese handelsdag herstelde de euro zich enigszins. Maandagavond noteerde hij op 0,971 dollar.

Een dollar kost daarmee 41,549 frank.