BRUSSEL -- Met een verdubbeling van het aandelenpakket heeft de Hollandse Beton groep (HBG) zich gisteren gewapend tegen een vijandig overnamebod van baggerreus Boskalis. Tegelijk hoopt HBG zo de druk te verminderen die op de onderhandeling over samenwerking met de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren lag.

Met een forse verhoging van het aandelenpakket heeft de Hollandse Betongroep (HBG) de machtsverhoudingen onder zijn aandeelhouders grondig gewijzigd. De helft van de aandelen -- ruim 34,6 miljoen ,,beschermingpreferente'' effecten -- zit nu bij de bevriende stichting HBG. De bestuurders van deze stichting staan volledig los van de raad van bestuur en de raad van commissarissen van HBG. De bevoorrechte aandelen zijn twee gulden waard maar de stichting moet slechts een kwart van de aandelen volstorten.

Ondanks de creatie van deze gifpil blijft de appetijt van de grootste baggergroep ter wereld Boskalis in HBG zeer groot. De financieel directeur van Boskalis liet gisteren weten dat de planning van het overnamebod niet wordt gewijzigd. ,,We zouden ons bod best eerder willen uitbrengen maar dat mag even niet'', verklaarde financieel directeur Berendse.

Boskalis stak ook opnieuw de hand uit richting HBG om in een goede sfeer te praten over een Nederlands tweespan in de bouw- en baggersector. Maar voorlopig klopt Boskalis tevergeefs aan bij HBG. ,,We hopen nog steeds dat in het belang van de aandeelhouders de bedrijfsleiding van HBG opnieuw een gesprek gaat voeren met ons. Maar de voorbije dagen werd er niet meer gepraat en er is voor de komende dagen ook niets gepland'', gaf de financiële topman van Boskalis gisteren toe.

De woordvoerder van HBG, Arno Pronk, beklemtoonde dan weer dat de onderhandelingen met de Belgische holding Ackermans & van Haaren worden voortgezet. Die gesprekken draaien rond de inbreng van de baggerbelangen (de combinatie Dredging International en Decloedt) en het bouwbedrijf van Laere door Ackermans & van Haaren in HBG in ruil voor een positie als grootste aandeelhouder.

Pronk beklemtoonde ook nog dat voor HBG 4 maart geen deadline is. Boskalis kan ten vroegste op die datum de precieze inhoud van zijn overnamebod bekendmaken. ,,We moeten niet overhaast tewerkgaan en zullen dat ook niet doen. Wij willen niet tot beslissingen worden gedwongen en we zijn ook niet van plan om beslissingen te forceren bij onze gesprekspartner'', verklaarde Pronk gisteren.