BRUSSEL -- Minister van Financiën Didier Reynders wil de btw voor het bouwen van een eerste gezinswoning in de grote steden verlagen. Daarmee wil hij de verloedering van de grootstad tegengaan. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) reageert enthousiast, al kan de maatregel volgens de belangenvereniging nog ruimer.

Reynders' voornemen, dat de weekendeditie van de Gazet Van Antwerpen haalde, bevindt zich nog in een pril stadium. De minister wou nog niet preciseren welke steden in aanmerking zouden komen en wil eerst overleggen met zijn collega Charles Piqué van Grootstedenbeleid. Europa laat toe dat de btw verlaagd wordt voor projecten met een sociaal doel.

De minister hoopt dat zijn voorstel kan worden ondersteund door een verlaging van de registratierechten en door een herziening van de kadastrale inkomens. België is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie en dat zou Reynders bovendien een sterkere onderhandelingspositie geven in de Raad van Ministers van Financiën. Een verlaging van het btw-tarief moet altijd eerst door de Europese instellingen worden goedgekeurd.

Het plan viel in goede aarde bij de Vlaamse Confederatie Bouw. Al merkte de belangenvereniging van de bouwnijverheid op dat de maatregel nog wat ruimer kan. De VCB zou het initiatief liever niet beperkt zien tot eengezinswoningen -- ook appartementen zouden moeten profiteren van een verminderd tarief -- en dringt aan op een meer coherent beleid door de gemeentebesturen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig