Uit een rist toespraken van bedrijfstoplui dit weekend kwamen signalen over een verslechterende economie.

  • Cisco: januari slecht. Als een bedrijf zegt dat het een slechte maand achter de rug heeft, lijkt dat niet zo wereldschokkend. Anders is het als dat John Chambers is, topman van het Amerikaanse netwerkbedrijf Cisco Systems. Cisco is een belangrijke graadmeter voor de internettechnologiesector in de VS. Chambers zei gisteren dat de verkoop van Cisco in januari niet zo goed als verwacht was omdat vooral Amerikaanse klanten snoeien in de kosten met het oog op een vertraging van de economie. ,,De meeste van mijn klanten hadden het zeer moeilijk in december, en ook nog in januari.''
  • Opec: stabiele olieprijzen nodig. De organisatie van olie-exporterende landen, Opec, beloofde om de olieprijzen stabiel te houden, met een vertraging van de wereldeconomie in het vooruitzicht. ,,Ik geloof dat we erin zullen slagen om een stabiele prijs van 25 dollar per vat te handhaven'', zei Ali al-Naimi, de olieminister van Saudi-Arabië. ,,Het is te vroeg om te zeggen of de productieverminderingen van ruwe olie eerder deze maand zullen volstaan om de olieprijzen niet verder te doen dalen. Tot nu toe gaat het goed'', zei hij.
  • WTO: balans zoeken voor alle landen. Een nieuwe ronde van wereldhandelsbesprekingen moet, meer dan in het verleden, de noden van ontwikkelde én ontwikkelingslanden voor ogen houden. ,,Als aan die voorwaarde voldaan is, is het mogelijk om dit jaar met een nieuwe ronde besprekingen te starten'', zei Mike Moore, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Pogingen tot om een bespreking over een verdere liberalisering van de wereldhandel mislukten in december 1999 in Seattle.
  • Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig