De Japanse premier Mori spreekt het World Economic Forum in Davis toe
©ap
DAVOS -- Terwijl het IMF stelt dat Japan in het tweede en derde kwartaal van 2000 een groeivertraging kende en in het vierde kwartaal mogelijk een inkrimping van zijn economie, kondigde premier Yoshiro Mori, de ,,hergeboorte'' van de Japanse economie aan na het verloren decennium dat op het leeglopen van de speculatieve beurs- en vastgoedzeepbel volgde.

Het was de eerste keer dat een Japanse regeringsleider aan de jaarvergadering van het World Economic Forum deelnam. In Davos kwamen ongeveer 3.000 toppolitici en ondernemers dit weekend bijeen.

De toespraak van Mori was ook voor binnenlands gebruik bedoeld, zo werd in zijn omgeving toegegeven: de Japanse consumenten moeten hoognodig meer vertrouwen in de toekomst krijgen.

De daling van de beurskoersen en vastgoedprijzen kostten de bevolking volgens Mori 1.000 biljoen yen, dit is tweemaal het jaarlijkse bruto binnenlands product. Niettemin kan een daling van het inkomenspeil worden voorkomen; het inkomen per hoofd is nu zelfs 13 procent hoger dan tien jaar geleden.

De ,,defensieve reconstructie'' is volgens de premier achter de rug. Veel wordt verwacht van de omvangrijke investeringen die in de informatie- en de communicatietechnologie zijn doorgevoerd. De ondernemingssector doet het nog goed, met een gemiddelde winstgroei van 15 procent in het afgelopen jaar.

Er is een ingrijpende administratieve hervorming bezig. Het aantal ministeries werd zopas teruggebracht van 23 tot 13, en het aantal ambtenaren zal in de komende tien jaar met een kwart dalen, terwijl Japan in vergelijking met andere industrielanden toch al geen omvangrijke ambtenarij had. Verder staat een hervorming van het onderwijsstelsel op stapel in Japan.


Mbeki
De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki vroeg de hulp van het internationale bedrijfsleven voor een herstelplan voor Afrika dat hij samen met de presidenten Bouteflika van Algerije en Dbasanjo van Nigeria opstelt.

De opdracht daartoe werd vorig jaar aan de drie politieke leiders gegeven door de organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE). We hebben behoeft aan een gemeenschappelijke Afrikaanse respons op een aantal prioritaire problemen, zei Mbeki. We moeten verantwoordelijkheid opnemen voor onszelf.

Hij citeerde domeinen als conflictvoorkoming en -oplossing, de strijd tegen Aids, malaria en andere grote doders, het onvermogen om aanzienlijke buitenlandse directe investeringen aan te trekken en de bekommernis om de informaticaboot niet te missen.

De Europese Unie, het IMF en de Wereldbank hebben toegezegd het in uitvoering zijnde herstelplan voor Afrika te zullen steunen. De op het World Economic Forum aanwezige presidenten van Zuid-Afrika, Nigeria, Tanzania en Senegal konden voor het eerst ook de leiders van het internationale bedrijfsleven aanspreken. We moeten er nu voor zorgen dat het politieke en economische klimaat het herstel in de hand kan werken en we moeten afrekenen met de mythe dat Afrika een hopeloos continent is, besloot Mbeki.

Gisteravond eiste VN-secretaris-generaal Kofi Annan in zijn toespraak een allesomvattende schuldenverlichting, meer hulp voor de ontwikkelingslanden en de opening van de markten van de rijke landen voor producten uit de Derde Wereld. Annan vroeg aan de ondernemers om meer in arme landen te investeren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig