MILAAN (bloomberg, reuters) -- De Italiaanse beurs heeft een plan goedgekeurd om de handelsuren uit te breiden tot 10 uur 's avonds in een poging om meer beleggers aan te trekken. Ze is daarmee de eerste Europese beurs die werk maakt van ,,avondhandel''.

De avondhandel zal verlopen via speciale sessies die om 18 uur beginnen, een halfuur na de normale sluitingstijd. Op die manier staat het makelaars vrij om er al dan niet aan deel te nemen. Een echte ,,vrije'' markt wordt het niet: er kan alleen gehandeld worden in een band van 3,5 procent onder en boven de officiële slotkoers, en alle openstaande orders worden op het einde van de zitting automatisch geannuleerd.

In maart komt er elke dag een avondhandel tot half negen. In april of mei zou het sluitingsuur worden verlaat tot tien uur. De aandeelhouders van de beurs en de financiële waakhond Consob moeten het voorstel wel nog goedkeuren. Voor de Italiaanse traders betekent het een grondige aanpassing van hun werkschema door de invoering van een ,,ploegensysteem''.

Volgens de Italiaanse beursdirecteur Massimo Capuano koesteren verschillende van de acht Europese beurzen die samen een alliantie gaan vormen (waaronder Brussel), gelijkaardige plannen. De voorzitter van de Franse beurs liet onlangs verstaan dat ook hij voorstander is van een avondbeurs.

Ook Olivier Lefebvre, de voorzitter van het directiecomité van de Brusselse beurs, zegt in een reactie dat de zaak bestudeerd wordt. Afgelopen oktober werden de Brusselse handelsuren al verlengd van half tien tot vijf uur. In afspraak met de Europese partners die samen een alliantie gaan vormen, volgt er voor november van dit jaar nog een uitbreiding van negen uur tot half zes.

Volgens Lefebvre is een avondbeurs maar aantrekkelijk als ook grote beleggers erin willen meedraaien, om een illiquide handel en sterk schommelende koersen te vermijden.

De Milanese beurs, de vierde grootste van Europa, verdedigt zich met de maatregel tegen de opkomst van de beurshandel via elektronische netwerken, die in principe 24 uur per dag kan plaatsvinden. De bank Unicredito lanceerde eerder deze maand nog een eigen beurssysteem waarop je tussen half zes en tien uur 's avonds Italiaanse en Europese aandelen kan verhandelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig