De aandelen van de Belgo-groep zijn donderdag met 23 procent gestegen na speculaties dat de Engelse restaurantketen Internet zou aanbieden in zijn vestigingen. Voorzitter Luke Johnson wou geen commentaar kwijt ,,op de speculaties'' en meldde in de nabije toekomst geen mededelingen in die aard te plannen. De aandelen wonnen 1,25 pence tot 6,5 pence. Gisteren stokte het aandeel op 6 pence.

,,Dat ding (Internet) zelfs gewoon vermelden, jaagt aandelenkoersen de hoogte in'', merkte Greg Feehly op, een analist bij Albert E. Sharp Securities.

Belgo, dat 16 restaurants runt in Groot-Brittannië, zei eerder deze maand dat de inkomsten dit boekjaar, dat eindigt op 30 juni, onder de verwachtingen van de analisten zullen uitkomen, onder meer omdat de resultaten van de overzeese vestigingen in Dublin en New York maar pover zijn.

,,De zaken zien er wel beter uit in de eerste helft van dit jaar omdat de nieuwe restaurants nu volwassen zijn en beter presteren'', zei Johnson.

De restaurantketen, die in januari 1998 slechts twee vestigingen telde: Belgo Noord en Centraal, plant een uitbreiding naar ,,verschillende landen'' in Europa.

,,Ze zouden zich opnieuw moeten richten op hun Britse expansie, voor ze internationaal gaan'', zei Feehly. Het bedrijf bezit zeven Belgo-restaurants, twee bierodrooms, die 201 types bier verkopen, een pizzarestaurant en acht andere restaurants, waaronder the Ivy , een van Londens meest chique plekken. ,,Ik zou hierin wat duidelijker willen zien.''

Belgo ondervindt vooral competitie van laaggeprijsde pubs, bars en fastfoodrestaurants. De Britten gaven 5 miljard pond uit aan fastfood en meeneemgerechten in 1999, 11 procent meer dan de 4,5 miljard pond die ze uitgaven aan restaurants. Dat blijkt uit een onderzoek van Mintel.

Belgo, dat vorig jaar 34 procent van zijn marktwaarde heeft verloren (64 miljoen pond tegen de huidige koers), is de derde slechtste performer in de restaurantindex. J.D. Wetherspoon, met 327 pubs in heel Engeland, voert die aparte aandelenranglijst aan. Die aandelen zijn meer dan verdubbeld sinds januari 1999.

Waarschijnlijk kan je daar e-mailen terwijl je nipt aan een Lager.