Het is de Duitsers menens. Bondskanselier Gerhard Schröder wil zijn landgenoot Caio Koch-Weser aan het hoofd van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) laten benoemen. Hij heeft daarvoor alle de 24 directeurs van het IMF al een brief geschreven. Nu begint hij ook telefonisch een selecte groep van internationale leiders te bewerken. Maar Berlijn zal wel nog een paar versnellingen hoger moeten schakelen om de sceptici in Parijs en Washington ervan te overtuigen dat Koch-Weser wel degelijk de geschikte man is om Michel Camdessus op te volgen.

De Amerikanen hebben immers bedenkingen bij Koch-Wesers gebrek aan politieke gewicht. Maar dat wordt volgens Berlijn meer dan goedgemaakt door zijn twintig jaar ervaring bij de Wereldbank. Dat is dan weer niet meteen een troef, want de Amerikanen zien het niet zitten dat iemand met een ontwikkelingseconomische achtergrond aan het hoofd zou komen van een instelling die volgens hen op een veel uitgesprokener manier duidelijke financiële regels zou moeten opleggen. En aangezien de Amerikaanse minister van Financiën ook een oude rot van de Wereldbank is, zal hij ook wel al goed weten wie Koch-Weser is.

En de Fransen? De Duitse kanselier hoopt misschien dat hij niet naar Parijs meer hoeft te bellen omdat hij vorig weekend gezellig heeft doorgebracht met de Franse president, Jacques Chirac. Maar het is nog lang niet zeker dat zijn kandidaat daardoor op de goedkeuring van de EU-ministers van Financiën zal kunnen rekenen tijdens hun bijeenkomst in Brussel volgende week. Maar als hij er in slaagt om de steun voor Koch-Weser gevoelig te vergroten, dan zou hij wel de prijs van de beste televerkoper van het decennium verdienen.

© The Financial Times