In België en Luxemburg komen weldra vier betaalzenders bij. Dat is gisteren bekendgemaakt door United Pan-Europe Communications (UPC), Europa's tweede kabeltelevisieoperator die ook bij ons actief is.

UPC is bereid 162 miljoen dollar te betalen om zijn belang in SBS Broadcasting, de moedermaatschappij van VT4, te verhogen en samen tv-kanalen en internetdiensten aan te bieden.

UPC betaalt cash 54,12 dollar per aandeel voor drie miljoen aandelen SBS, om zijn belang te verdubbelen tot 18 procent. SBS sloot donderdag op 53,12 dollar en stoomde gisteren door tot 56 dollar. De UPC aandelen op Nasdaq wonnen 2 dollar, 1,5 procent, tot 135 dollar.

SBS, dat televisie en radiostations bezit in negen Europese landen, en het Nederlandse UPC willen in joint venture enerzijds vier nieuwe betaaltelevisiekanalen opstarten en anderzijds een netwerk van websites ontwikkelen.

De twee nieuwe bedrijven moeten een stukje meepikken van de groeiende vraag naar televisie en internet-entertainment in Europa.

Kabeltelevisie-inkomsten in West-Europa zullen waarschijnlijk oplopen tot 16 miljard dollar tegenover 10 miljard in 1998. In dezelfde periode zullen kabeltelefoon- en internetinkomsten van 1,5 miljard dollar stijgen tot 6,8 miljard.

De vier nieuwe betaaltelevisiekanalen komen eerst naar België en Luxemburg. Daarna kunnen zij naar andere Europese kabeloperatoren en UPC-systemen in andere landen gaan.

Het nieuwe internetbedrijf, dat ook aan e-commerce denkt, zal de inhoud voor de sites kopen van andere bedrijven en de animatiefiguurtjes, computergrafieken en spelletjes van SBS-dochter Zenimax Media gebruiken. Chello Broadband, UPC's Internet Service Provider, staat in voor de technische realisatie.

Chello plant tussen de 10 en 15 procent van zijn aandelen te verkopen in een beursgang tegen eind maart, meldde the Financial Times. De UPC-woordvoerder wou zich nog niet vastpinnen op cijfers.

UPC meldde eveneens dat het net als SBS en de Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling (Berd) zal investeren in het European Broadcasting System (EBS), een bedrijf dat investeert in televisie in Oost-Europa.

SBS runt Hongarijes TV2 via de EBS en plant nog uitbreidingen in de regio. UPC bezit kabelnetwerken in Hongarije, Tsjechië, Polen, Roemenië en Slovakije.

UPC deed zijn eerste investering in SBS in oktober vorig jaar, toen het bijna 3 miljoen aandelen kocht tegen 35,35 dollar elk.