STOCKHOLM (reuters) -- Gad Rausing, het teruggetrokken hoofd van verpakkingsreus Tetra Pak en één van de rijkste mensen ter wereld, is vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden.

,,Na een kortstondige ziekte is hij deze voormiddag overleden'', deelde woordvoerder Jorgen Haglind van Tetra Laval Group, waartoe het Zweedse bedrijf Tetra Pak behoort, vrijdag mee. De laconieke mededeling is in overeenstemming met het teruggetrokken leven dat Gausing leidde.

Hij was de zoon van Ruben Rausing, die het verpakkingsbedrijf in de jaren '50 oprichtte toen zijn vrouw suggereerde om lichte kartonnen verpakkingen voor melk te ontwerpen in plaats van de zware glazen flessen. Samen met zijn broer bouwde hij het bescheiden bedrijf uit tot een wereldspeler op het vlak van drankverpakkingen. Midden de jaren '90 kocht Gad zijn broer Hans uit. Zijn zonen Finn en Jorn en dochter Kirsten leiden het bedrijf nu vanuit het productiecentrum Lars Halden in Zweden.

Gad Rausing zelf leefde in Zwitserland, waar sinds 1962 het hoofdkwartier van Tetra Pak gevestigd is. Die uitwijking kwam er om de hoge Zweedse successierechten te ontlopen. Het magazine Forbes schatte het vermogen van Gad Rausing vorig jaar op zo'n 9 miljard dollar (360 miljard frank).

Veel is er anders over Gausing en zijn broer niet geweten. Hun privé-leven haalde zelden of nooit de kranten en zelfs in vele Who is who? -gidsen ontbraken hun namen. Gad had diploma's in economie en technologie en was bijzonder trots op zijn doctoraatswerk over pijlen en bogen.

In 1998 haalde hij toch alle media in Zweden toen de Zweedse regering niet inging op zijn verzoek om ontheven te worden van de 30 Zweedse kroon (140 frank) per jaar die hij betaalde voor huisvuilophaling aan zijn zomerhuisje in het zuiden van Zweden. Gausing vond dat hij dat bedrag niet moest betalen omdat hij weinig aanwezig was en zijn afval zelf meenam. Met de vaste belasting van 400 kroon die op elke woning in de streek moet worden betaald, had hij geen last.