BRUSSEL -- De beursgenoteerde tapijtgroep Associated Weavers is voor het tweede opeenvolgende jaar in het rood gedoken. Associated Weavers zag het verlies oplopen van 109 miljoen frank (2,7 miljoen euro) tot 141 miljoen euro (3,49 miljoen).

Henri Van Dierdonck, gedelegeerd bestuurder van Associated Weavers (AW), zegt dat dit jaar een normale winstgevendheid zou moeten laten zien. Dat zei hij begin vorig jaar ook al, maar in 1999 kwam daar alvast weinig of niets van terecht.

Van Dierdonck zei vrijdag dat het herstel pas in het vierde kwartaal optrad. Het derde kwartaal werd extra onder druk gezet door problemen met de informatica-omschakeling naar SAP. Die problemen zijn ondertussen grotendeels opgelost. ,,We hadden afgelopen jaar te kampen met een gebrek aan volume'', zei Van Dierdonck.

De omzet viel met 7,9 procent terug tot 7,9 miljard frank (196,4 miljoen euro) waardoor de netto courante winst verder verslechterde van een verlies van 53 miljoen frank tot een verlies van 76 miljoen (1,88 miljoen euro). In het traditioneel sterke vierde kwartaal was dit cijfer 142 miljoen frank positief tegenover 62 miljoen frank negatief in hetzelfde kwartaal van 1998.

Het nettoverlies voor 1999 kwam uit op 141 miljoen frank onder meer door een minwaarde op eigen aandelen van 21 miljoen frank en een (eenmalige) voorziening van 45 miljoen frank voor de terugbetaling van Maribel-steun. Het volume in de afdeling kamerbreed getuft tapijt viel met 9,6 procent terug. In de kleinere afdeling carpetten, bij dochter Prado, was er wel volumewinst.

Van Dierdonck hoopt via meer productvernieuwing en de introductie van meer hoogwaardig tapijt, de druk op het getuft tapijt te kunnen opvangen. Het goedkoopste tapijt wordt voortaan bij de Tsjechische dochter Liberec vervaardigd. De Britse markt, waar deze divisie de helft van de omzet realiseert, zou verder positief evolueren. In de belangrijke Duitse markt, houdt Associated Weavers stand ondanks de terugval van de markt met 6 procent.(pdd)