HAASRODE -- Het Leuvense netwerkbedrijf Telinfo zet zijn groeiparcours stevig voort. De groep maakte gisteren, bij de voorstelling van haar puike jaarresultaten, ook overnames in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië bekend. Voor dit jaar rekent voorzitter John Cordier op een omzet- en winststijging van 25 procent. Er komen 400 werknemers bij en nieuwe overnames zijn op til.

Telinfo, dat vanuit Haasrode een Europese groep uitbouwt van netwerkintegratoren (bedrijven die telecomnetwerken installeren), heeft vorig jaar zijn omzet met 43 procent verhoogd tot 343,94 miljoen euro (13,87 miljard frank). ,,Ondanks de millenniumbug, waarvan veel analisten vorig jaar vreesden dat die onze markt zou verlammen'', zei Cordier gisteren. Het bedrijfsresultaat steeg eveneens, met 34 procent tot 16 miljoen euro (645 miljoen frank). De nettowinst laat wel een aanzienlijke daling zien (-55 %) tot 23,11 miljoen euro (932 miljoen frank). Maar dat is te verklaren door de uitzonderlijk hoge meerwaarde die Telinfo in 1998 realiseerde bij de beursintroductie van gsm-operator Mobistar, waar Telinfo in participeert. Zo'n uitzonderlijke meerwaarde zit niet in de cijfers van 1999.

Telinfo heeft de ambitie om over enkele jaren groepen als Alcatel en Siemens te overtreffen in Europa op het vlak van netwerkintegratie, zegt Cordier.

Gisteren maakte hij de overname bekend van het Franse bedrijf Intégral Solutions (30 werknemers, omzet 6 miljoen euro) en het Duitse Eckmann.

Met Eckmann wil Telinfo in Duitsland dit jaar 36 miljoen euro omzet halen met een team van ongeveer honderd werknemers. In Groot-Brittannië ten slotte heeft Telinfo CellStack Systems overgenomen (40 werknemers), een bedrijf dat volgens Cordier een unieke technologie heeft om digitale beelden in een netwerk te beheren, bijvoorbeeld voor metrobeveiliging.

Cordier beklemtoonde dat hij met zijn overnames wil groeien in goed afgebakende competenties: netwerken en beveiliging, toegangsproducten voor die netwerken en de diensten daaromheen. ,,We gaan ons niet concentreren op websitebouw'', zei Cordier. Telinfo heeft nu nog 9,5 procent van de aandelen in het Leuvense internetbeveiligingsbedrijf Ubizen, maar zegt alvast dat het niet zal volgen bij de kapitaalverhoging die op til is. Volgens directeur-generaal Jan Steyaert is het ,,waarschijnlijk'' dat Telinfo op korte termijn een pakket Ubizen-aandelen verkoopt. Ubizen en Telinfo treden geregeld op als elkaars concurrenten voor netwerkprojecten bij bedrijven.

Om te kunnen volgen wat op het vlak van e-business gebeurt, heeft Telinfo wel een participatie genomen van 5,6 procent in het internetfonds Netfund Europe, dat onder meer on line boekenverkoper Proxis overkoepelt.

Voor gsm-operator Mobistar, waar Telinfo in participeert, meldde Cordier dat er geen nieuwe kapitaalverhoging op komst is.

John Cordier voerde op 1 januari voor Telindus, het operationele bedrijf onder Telinfo, nog een belangrijke wijziging door. Erik Van Zele (ex-topman van Raychem in Kessel-Lo) werd benoemd als managing director van Telindus, nadat Cordier (59) bijna dertig jaar zelf de groep ook operationeel heeft geleid. Cordier blijft voorzitter en wil zich concentreren op de strategie en de overnames die Telinfo wil doen.