BRUSSEL -- Rond Telenet is gisteren een biedoorlog ontbrand. Het Europese kabelbedrijf NTL heeft de onderhandelaars van het Vlaamse telecombedrijf schriftelijk laten weten dat het 135 á 140 miljard frank wil neertellen voor Telenet, vernam De Standaard . En UPC -- een sectorgenoot van NTL -- verbeterde vrijdag zijn eigen bod. Het verbindt zich ertoe zowel de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv als een financieel consortium uit te kopen als het als winnaar uit de bus komt.

De maximum 140 miljard frank die het kabelbedrijf NTL wil betalen voor Telenet, ligt een stuk lager dan de 200 miljard frank waarvan eerder sprake was.

Het nieuwe voorstel van UPC betekent een verbetering van zijn overnamebod. Totnogtoe was UPC bereid 72 miljard frank te betalen voor een belang van 51 procent in het Vlaamse telecombedrijf. De bereidheid om zowel de Gimv als de banken volledig uit te kopen, betekent dat UPC ten minste 53 procent van de aandelen wil verwerven. Hoeveel het Europese kabelbedrijf daarvoor wil betalen, kon niet worden vernomen. UPC koppelt de uitkoop wel aan een akkoord met de zestien kabelintercommunales om samen verder te gaan in een volledig geïntegreerd Telenet.

De kandidaat-overnemers voor Telenet moeten tegen 25 februari hun definitieve en bindende voorstellen op papier zetten.

De officiële intrede van NTL in de overnamestrijd komt op de vooravond van een belangrijke bijeenkomst van de raad van bestuur van Telenet, maandagmorgen. De verwachting is dat de drie aandeelhouders -- de kabelbedrijven, de Gimv en het financieel consortium met onder meer KBC en de holding Gevaert -- duidelijke standpunten innemen over de huidige overnameprojecten.

NTL en UPC zijn twee zeer expansieve bedrijven die in Europa al voor diverse overnameprojecten een biedstrijd hebben ontketend. NTL heeft als belangrijkste aandeelhouder France Télécom.

Voorzitter John Cordier van Telinfo bestempelde vrijdagavond tegenover de redactie het bod van NTL als ,,een complete verrassing''. ,,Ik sta verstomd en ben blijkbaar niet goed ingelicht'', zei Cordier, tevens voorzitter van Mobistar en daarmee zowat het anker van France Télécom in België. Cordier is ook voorzitter van Infostar, het zusterbedrijf van Mobistar voor vaste telefonie, dat zelf overweegt een bod uit te brengen op Telenet. Gistermiddag zei Cordier nog tegen de voltallige pers: ,,Een gecoördineerd bod van de groep rond France Télécom komt er pas als de aandeelhouders van Telenet intern beslist hebben wat er precies te koop wordt aangeboden. Noch NTL, noch France Télécom zullen op eigen houtje een bod uitbrengen.'' France Télécom kiest nu blijkbaar toch voor het spoor NTL.