BRUSSEL -- De werkwinkels, die alle lokale diensten inzake arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding groeperen, leveren goed werk. Dat concludeert de socialistische vakbond ABVV, na een bevraging bij 400 werklozen.

De lokale werkwinkels zijn een initiatief van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid, Renaat Landuyt (SP.A). In de afgelopen twee jaar zijn er in Vlaanderen 32 werkwinkels geopend, onder meer in alle dertien centrumsteden. De eerste opening van een werkwinkel dateert van mei 2000, in Kortrijk.

Het is de bedoeling van Landuyt om in alle Vlaamse gemeenten een werkwinkel op te richten. Ze moeten, dixit de minister, ,,een schakel zijn tussen het bedrijfsleven, de werkzoekenden en de bemiddelingsdiensten'', zoals VDAB, RVA, OCMW, de klusjesdienst PWA en derdenorganisaties. Voor werkzoekenden en bedrijven is de werkwinkel een concrete toepassing van het éne loket, waar alle diensten binnen vier muren beschikbaar zijn.

De werklozenwerking van het Vlaams ABVV heeft bij 400 werklozen nagevraagd of de werkwinkel werkt. Het resultaat valt best mee, zegt Julien Van Geertsom, adjunct-intergewestelijk secretaris van het Vlaamse ABVV.

De ondervraagde werkzoekenden zijn tamelijk tevreden over de bereikbaarheid van en de dienstverlening in de werkwinkels. Maar er zou meer hulp mogen komen bij het gebruik van de wis-computers, met het vacaturebestand van de VDAB. Dertig procent van de gebruikers zegt ,,weinig of niets van computers te kennen''. Positief is volgens het ABVV dat maar 10 procent nog altijd het gevoelen heeft ,,van het kastje naar de muur te worden gestuurd'' in hun zoektocht naar werk.

  • Werklozenwerking Vlaams ABVV: 02-289.01.91.