KEULEN (ap) -- De Duitse bedrijfswereld is in negen jaar nooit zo pessimistisch geweest over de economie, heeft het Instituut voor de Duitse Economie (IW) donderdag gemeld op basis van ondervraging van 44 sectororganisaties.

Volgens het IW rekenen voor 2002 twaalf bedrijfssectoren met een stagnerende omzet en productie en negentien sectoren met een dalende omzet en productie. Twaalf andere sectoren rekenen op een kleine omzetstijging ten opzichte van 2001.

Alleen tijdens de recessie van 1992/93 was de stemming even pessimistisch, aldus de experts van het instituut. Zelfs industriesectoren die vanwege de sterke exportpositie positiever waren dan andere bedrijfstakken, zien de situatie het komend jaar somber in omdat de aanslagen van 11 september een grotere invloed hebben dan eerder werd gedacht.

Omdat veel investeringen momenteel worden uitgesteld, maar nog niet definitief van de baan zijn, zou er midden 2002 weer een opleving kunnen komen, laten veel organisaties weten. Voorwaarde is wel dat de wereldeconomie aantrekt en de aanstaande loononderhandelingen in Duitsland eindigen met een redelijk compromis.

De organisatie van bedrijfsadviseurs (BDU) waarschuwde donderdag dat een eventuele conjuctuuropleving in gevaar wordt gebracht door de groei van de zwarte economie. Voorzitter Remi Redley zei dat zijn organisatie heeft berekend dat de zwarte economie de komende jaren zo groot kan worden, dat de overheid daardoor 500 miljard euro aan sociale en verzekeringspremies zal mislopen.

De toename van het zwartwerken wordt niet alleen veroorzaakt door de hoge belasting- en premiedruk, maar ook door een tekort aan controleambtenaren en een gebrek aan politieke wil om de bestaande wetten na te leven, aldus Redley. Vooral het midden- en kleinbedrijf ondervindt een enorme last van zwartwerkers en kan in veel gevallen niet tegen hun concurrentie op. ,,Met zwartwerken wordt niet alleen het scheppen nieuwe arbeidsplaatsen tegen gehouden, maar worden ook bestaande banen in gevaar gebracht'', aldus de voorzitter, die schat dat het opheffen van twee zwarte banen één reguliere job mogelijk maakt.