LONDEN (bloomberg) -- De koers van de Japanse yen zakt verder weg van zijn driejarige dieptepunt tegenover de dollar. Tokyo maakte bekend dat de industriële productie in november met 1,8 procent is gekrompen, tot het laagste niveau in 14 jaar.

De cijfers geven aan dat de Japanse recessie -- de derde al van het voorbije decennium -- zich nog lijkt te verdiepen. ,,De meest optimistische voorspelling voor Japan is een nulgroei volgend jaar'', zegt Simon Rubinsohn van fondsbeheerder Gerrard. Hij ziet de yen onder invloed van de zwakke economie verder dalen tot 140 per dollar.

Met een dollar kocht je gisteren een goede 132 yen, met een euro ongeveer 116 yen. Sinds het begin van de maand verloor de Japanse munt al 6,4 % tegenover de dollar en 4,6 % tegenover de euro.

De koersdaling wordt in de hand gewerkt doordat enkele topambtenaren hebben aangegeven dat ze niet tegen een zwakkere yen gekant zijn.


Steunaankopen
Vice-minister van Financiën Haruhiko Kuroda zei dat de wisselmarkt ,,de economische fundamenten moet weerspiegelen.'' En volgens minister van Economische Zaken Heizo Takenaka zit de munt ,,niet ver'' van dat fundamentele evenwichtspunt. De uitspraken geven aan dat er niet meteen gevreesd moet worden voor steunaankopen door de Japanse centrale bank. Een zwakkere munt is een van de weinige opties die de regering nog heeft om de economie, met name dan via de export, nieuw leven in te blazen.

Vandaag worden in Japan nieuwe werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Analisten gaan uit van een nooit geziene werkloosheidsgraad van 5,5 %, bijna evenveel als in de VS.