© mc
BRUSSEL -- De invoering van de euro is de moeder van alle wisseloperaties. Het is een logistiek hoogstandje en een kanjer van een veiligheidsprobleem. Daarom moet dit jaar de traditionele koopjesperiode wijken, besliste minister van Economie Charles Picqué. De handelaars hebben niet liever. Ze willen dat de tijdelijke maatregel permanent wordt.

Voor klokvaste koopjesjagers levert de euro een bijkomend ongemak op dit jaar. Niet op 3, maar op 19 januari beginnen de jaarlijkse winterkoopjes.

Unizo, de vereniging van kleine zelfstandigen, vindt het prima. Haar leden ook, blijkt uit een enquête. Meer nog, ze willen de maatregel een permanent karakter geven. Enig eigenbelang is daar niet vreemd aan. Want de organisatie vindt al sinds jaar en dag dat de koopjes gevaarlijk dicht in de buurt komen van de eindejaarsfeesten. De kerst- en nieuwjaaraankopen zijn al evenzeer een topperiode. Bovendien wordt dan de volle prijs aangerekend. Als de koopjes, zoals elk jaar, al op 3 januari beginnen, dan valt het contrast nogal op.

,,De koopjes elk jaar wat later laten beginnen, is eigenlijk consequenter'', klinkt het bij Unizo.

Vanaf 10 december al geldt er een sperperiode voor afprijzingen. Zo wordt het verschil duidelijk tussen de gewone prijzen en de koopjes. Tijdens de koopjesperiode mag er zelfs met verlies verkocht worden, iets wat anders ten strengste verboden is.