BRUSSEL -- Ondanks het optimisme van gangmakers Etienne Davignon en Maurice Lippens, blijft de hemel boven de luchtvaartmaatschappij DAT bewolkt. De schuldeisers van SIC, het coördinatiecentrum van Sabena, bleken gisteren niet echt allemaal op één lijn te zitten.

Nadat de rechtbank van koophandel eergisteren geweigerd had SIC een gerechtelijk akkoord toe te kennen, lag de bal in het kamp van de schuldeisers van SIC. Zij moeten er mee instemmen de schulden van SIC niet op te eisen, omdat SIC anders genoodzaakt zou zijn zijn schulden op DAT in te vorderen.


Observator
Dat de schuldeisers nog een slag om de arm willen houden, blijkt uit het feit dat ze gisteren op een vergadering overeenkwamen een observator aan te duiden die de activiteiten van SIC moet controleren, onder meer door de raden van bestuur bij te wonen. In ruil zouden ze dan nog geen schadeclaims indienen, zei advocaat Jean-Marie Nelissen-Grade van SIC gisteren aan de televisiezender Kanaal Z. Jean-Pierre Walraevens, de raadsman van een van de schuldeisers, Crédit Commercial de France, verklaarde op de VRT-radio bovendien dat onder meer de Commerzbank niet zomaar alle vorderingen op SIC en DAT wil laten vallen.

Echte duidelijkheid rond de toekomst van DAT is er dus zeker nog niet. Tegen 15 januari moet de groep investeerders rond Davignon en Lippens die duidelijkheid wel verschaffen.