BRUSSEL -- ING lanceert een nieuw tarief voor hypothecaire leningen dat systematisch een half procentpunt lager ligt dan de klassieke basistarieven die geafficheerd worden. Om dat ,,combitarief'' te kunnen genieten moet het krediet volledig gedekt zijn door een hypothecaire inschrijving en moet de klant een schuldsaldoverzekering en een brandverzekering afsluiten bij ING.

Een half procentpunt korting is niet meer dan wat op dit ogenblik zowat alle financiële instellingen aanbieden, zeker voor klanten. Uit de gegevens van de Immotheker blijkt dat de huidige bodemtarieven op de markt nog zowat een kwart procentpunt lager liggen dan het combitarief met variabele rente op één en vijf jaar.

Het tarief voor leningen met een rentevaste periode van 10 jaar lijkt wel redelijk competitief, maar er zijn ongeveer even dure alternatieven waar geen bijkomende voorwaarden aan zijn gekoppeld, waardoor gekozen kan worden voor een goedkopere brand- en/of schuldsaldoverzekering.

Vreemd genoeg afficheert ING de combitarieven ook voor leningen met vaste rente, wat in princiep door de wet van september 1998 nog steeds als koppelverkoop wordt beschouwd. ING is echter niet de eerste die dit doet, en de voorlopers hebben er nog geen last mee gekregen.

ING lanceert ook een formule waarbij de rente de eerste tien jaar vast is, waarna de rente met maximaal 2 procentpunt kan stijgen, maar onbeperkt kan dalen. Voor een lening op 20 jaar wordt dan 5,4 procent gerekend.

Het belang van die onbeperkte daling is bij de huidige rentetarieven wel heel relatief, want een daling met meer dan 2 procent zou betekenen dat de rente onder 3,4 procent zou zakken, wat een absoluut diepterecord zou betekenen. Helemaal onmogelijk is dat natuurlijk nooit, maar erg waarschijnlijk lijkt het toch niet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig