AMSTERDAM (anp) -- Het wordt stil op het Damrak, zoals de aandelenbeurs van Amsterdam in de wandelgangen wordt genoemd. Maandag over een week, op 9 december, schakelt Euronext in de Nederlandse hoofdstad over op schermenhandel. Dat betekent het officiële einde van de wild schreeuwende en gesticulerende mannen (en enkele vrouwen) op de beursvloer.

Euronext Amsterdam zal het bekende gebouw van architect Berlage aan het Beursplein 5 herinrichten tot een nieuwscentrum voor de financiële sector. Het wordt volgens de beursautoriteiten ,,een centrum voor informatie-uitwisseling tussen bedrijven, beleggers, handelaren, analisten, pers en publiek''. Daarnaast zal Beursplein 5 onderdak blijven bieden aan media en enkele honderden handelaren, die straks hun werk in stilte doen.

De effectenbeurs in Amsterdam fuseerde in 2000 met de beurzen van Parijs en Brussel tot de eerste pan-Europese beurs Euronext. Daarmee kwam een eind aan de onafhankelijke beurshandel in Amsterdam. Die slaagde er daardoor net niet in zijn 400ste verjaardag te vieren.

De aandelenhandel ging in 1602 van start als onderdeel van de pas opgerichte Verenigde Oost-Indische Compagnie. De beurshandel heeft zich altijd in de buurt van de Dam afgespeeld. Het huidige beursgebouw dateert van 1914.

Al in 1997 besloot de beurs tot stapsgewijze overgang van vloerhandel naar schermenhandel. In november vorig jaar was het de beurt aan de derivatenhandel, de handel in afgeleide producten zoals opties. Dat is nu voor 90 procent rond.

Vrijdag 6 december volgt het slotstuk. Die dag zullen handelaren elkaar voor het laatst toeroepen en is het tijdperk van een speciaal financieel jargon met flippen (Philips), bieren (Heineken) en jeptse (,,je hebt ze'', verkocht) voltooid verleden tijd.

Op de beurzen van Lissabon, Parijs, Brussel en Londen is het al lang stil geworden op de vloer. Maar de belangrijkste beurs van al, de New York Stock Exchange (Wall Street), heeft nog geen plannen om de ,,open outcry'', het persoonlijk zaken doen, naar de archieven te verwijzen.