ASML, de grootste Europese producent van machines voor productie van halfgeleiders, is van plan al zijn fabrieken twee weken stil te leggen. De collectieve sluiting tijdens de laatste week van het jaar en de eerste week van 2003 heeft alles te maken met de voortdurende zwakte van de chipsindustrie. Een van de klanten van ASML is Intel.

De bedrijfsleiding heeft gesprekken aangeknoopt met de vakbonden en de ondernemingsraad over zo'n tijdelijke stillegging van alle operaties. ASML is niet aan zijn proefstuk toe. In de zomermaanden werd de Amerikaanse productie al een tijdlang stilgelegd.

De Nederlandse producent van halfgeleiderapparatuur heeft nog maatregelen in petto om het hoofd te bieden aan de slechte gang van zaken. De premies voor de directieleden worden geplafonneerd. Ze mogen maximaal tien procent van het salaris bedragen.

De verkoop van chips viel vorig jaar fors terug en het herstel in 2002 verloopt trager dan verwacht, blijkt uit cijfers van de Semiconductor Industry Association . De verkoop van chips zal dit jaar met 1,8 procent stijgen. Eerder deze maand werd de groeiprognose nog verlaagd.

De gedelegeerd-bestuurder van ASML, Doug Dunn, meldde begin oktober al dat hij binnen 12 tot 15 maanden geen drastisch economisch herstel van de halfgeleidersector verwacht.

De ingrepen van ASML moeten tegen eind 2003 500 miljoen euro cash extra opleveren. De producent van chipapparatuur is van plan om het voorraadbeheer beter te organiseren, de openstaande klantenfacturen sneller te innen en de fabrieken efficiënter uit te baten. In vakbondskringen wordt zelfs gevreesd dat ASML afstevent op een personeelsafslanking.

De koers van ASML steeg gisteren met 44 eurocent of 4 procent tot 11,40 euro.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.