ABBEY NATIONAL: Verwacht eerste jaarverlies sinds 1989 - FRANCE TELECOM: Franse overheid zou reddingsboei toewerpen - GETRONICS: Verkoopt Amerikaans filiaal - RYANAIR: Bodemprijzen voor vluchten van en naar Frankrijk - SAAB: Schrapt 1.300 banen om uit de rode cijfers te geraken - WORLDCOM: Vindt vergelijk met Amerikaanse beurscommissie


ABBEY NATIONAL: Verwacht eerste jaarverlies sinds 1989
Abbey National sluit de boeken van 2002 met rode cijfers. Het was van 1989 geleden dat de op een na grootste Britse verstrekker van hypotheekleningen verlies had geleden. Het is ook het eerste verlies als beursgenoteerd bedrijf. Vorig jaar boekte de bank nog een nettowinst van 1,28 miljard pond.

De verwachting is dat het dividend voor dit jaar wordt geschrapt nadat de financier meer geld opzij heeft gezet om de verliezen op leningen en investeringen in onder meer het Amerikaanse telecombedrijf Worldcom te dekken. De eenmalige afschrijving op slechte investeringen van het verzekeringsfiliaal van Abbey National bedraagt 500 miljoen pond. De koers van Abbey National is dit jaar al met 35 procent gedaald.


FRANCE TELECOM: Franse overheid zou reddingsboei toewerpen
De Franse overheid maakt zich gereed om 9 miljard euro te pompen in het noodlijdende France Telecom. Dat heeft Le Figaro gisteren gemeld. Het Franse ministerie van Financiën onthield zich van commentaar. De Franse overheid heeft 54 procent van het kapitaal van het noodlijdende telecomconcern in handen.


GETRONICS: Verkoopt Amerikaans filiaal
Het Nederlandse informaticaconcern Getronics heeft zijn Amerikaanse filiaal aan DigitalNet verkocht voor 224 miljoen euro. De opbrengst dient om de schuldgraad naar beneden te halen. Getronics streeft ernaar zijn schulden tegen het einde van dit jaar te verminderen tot minder dan 450 miljoen euro. Het aandeel van de Nederlandse informaticadienstverlener is dit jaar 80 procent teruggevallen.


RYANAIR: Bodemprijzen voor vluchten van en naar Frankrijk
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair biedt in de maand januari bodemprijzen voor vluchten van en naar Frankrijk. Een ticket zal 19,99 euro kosten. Met deze promotieactie wil het zijn aandeel in de Franse markt vergroten. Ryanair vliegt op negen Franse bestemmingen. De luchtvaartmaatschappij schat dat ze in 2002 1,6 miljoen passagiers zal vervoeren van en naar Frankrijk.


SAAB: Schrapt 1.300 banen om uit de rode cijfers te geraken
De Zweedse autoconstructeur Saab schrapt 1.300 banen of 20 procent van het Zweedse werknemersbestand. De personeelsreductie is een onderdeel van het plan van het moederbedrijf General Motors om de Europese divisie uit de rode cijfers te halen. De schrapping van arbeidsplaatsen gebeurt in de Saab-fabrieken in Gothenburg en Trollhaettan.

Saab is voor General Motors al vele jaren een probleemgeval. Na de instap van GM in 1990 reeg het Zweedse automerk de verliesjaren aan elkaar. Gedurende de eerste helft van dit jaar bedroeg het verlies 120 miljoen euro. Dat was goed voor de helft van het verlies van alle Europese activiteiten van GM.


WORLDCOM: Vindt vergelijk met Amerikaanse beurscommissie
Het Amerikaanse telecomconcern WorldCom en beurstoezichthouder SEC hebben een schikking getroffen over de aanklachten dat het bedrijf met de boekhouding heeft geknoeid. Een federale rechter in New York heeft zijn goedkeuring aan het vergelijk gegeven.

WorldCom is akkoord gegaan met de betaling van een boete waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld. Verder zal het concern maatregelen nemen die nieuwe boekhoudfraude moeten voorkomen. De interne controle wordt verscherpt en een externe adviseur zal daarop toezien. De schikking betekent dat de SEC, de Securities and Exchange Commission, voortaan meer inzage krijgt in de boekhouding van WorldCom. Het telecomconcern heeft bovendien moeten accepteren dat de beurstoezichthouder bij nieuwe overtredingen tot juridische vervolging mag overgaan of andere sancties mag opleggen.

WorldCom was eind juni door de SEC aangeklaagd wegens gesjoemel met de boekhouding voor een bedrag van ongeveer 9 miljard dollar. Het concern bleek onder meer kosten als investeringen te hebben opgevoerd, waardoor verliezen werden verhuld.

Door de schikking kan de nieuwe directie voortgaan met het herstructureren van de activiteiten. Dat is noodzakelijk, omdat het concern met een schuldenlast van ongeveer 40 miljard dollar kampt. Afgelopen zomer vroeg de op een na grootste Amerikaanse aanbieder van interlokale telefonie uitstel van betaling aan om zich te beschermen tegen zijn schuldeisers. (belga)